Българската федерация по бокс създаде национална лига за мъже, в която ще участват най-добрите български състезатели. Основната цел е да се натрупат повече мачове през годината, а оттам да се повиши конкуренцията между участниците.

Първият кръг на лигата започва на 3 юни в Пазарджик. В нея ще участват четири отбора с по осем състезатели. Съставите бяха определени след жребий на 19 май в Благоевград.

Отборите ще бъдат водени от националните треньори Палми Ранчев, Жоел-Солер Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров. Те ще са начело съответно на "Ханове", "Лъвове", "Багатури" и "Вълци". В последния отбор има най-много национални състезатели - Елиан Димитров (60 кг), Айрин Исметов (64), Арман Хакобян (75), Радослав Панталеев (81) и Петър Белберов (+91).

Боксьорите ще бъдат разделени в осем категории, като във всяка ще се играят по два мача. Победителят от всеки двубой ще получава по 250 лв., а загубилият – 150 лв.

Състезателите ще участват от името на своите клубове, което ще им носи точки за финансирането от спортното министерство. Крайният победител във всяка категория ще получи допълнителен бонус от 1000 лв., като ще бъде определен и отборен шампион.

След първия кръг националите ще отпътуват на лагер в Украйна, където от 14 до 25 юни ще се проведе европейското първенство.

Dnevnik.bg