Ернесто Валверде се раздели с "Атлетик" (Билбао) и се насочи към треньорския пост в "Барселона", който беше овакантен от Луис Енрике. Договорът на 53-годишния испанец с баските изтича през юни и няма да бъде подновен, съобщи клубът.

Валверде е фаворит да наследи Енрике, още откакто през март треньорът на каталунците обяви, че се оттегля след края на сезона. Очаква се президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу да обяви финалното решение на борда на директорите на 29 май.

Енрике пое каталунците на 19 май 2014 г. и за три сезона изведе отбора до осем трофея, включително две титли в Примера дивисион и Шампионската лига през 2015 г. Той спечели требъл още в дебютния си сезон и записа общо 137 победи, 22 равенства и 21 загуби в 180 мача начело на "Барселона".

Валверде също е бивш играч на каталунците. Той има два сезона в тима между 1988 и 1990 г., в които печели Купата на краля и Купата на носителите на купи.

Бившият нападател остави много добри впечатления по време на втория си период като треньор на "Атлетик". За четири сезона той класира баските четири пъти в топ 7 и изведе тима до Суперкупата на Испания, финал за Купата на краля и четвъртфинал в Лига Европа.

Той има и два периода като старши треньор на "Олимпиакос", с който печели общо пет трофея. През 2007 г. достига до финала в Купата на УЕФА с "Еспаньол", а освен това е бил треньор на "Валенсия" и "Виляреал".

Дневник