Медалите на повече от 130 участниците в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. са започнали да ръждясват или да се олющват.

"Имаме сигнали за проблем с покритието на 6-7% от медалите. Изглежда, се дължи на разликата в температурите", обяви говорителят на организационния комитет Марио Андрада.

Той добави, че влошаването на състоянието на медалите е "напълно нормално" след девет месеца и само 1.34% от увредените отличия са златни, сребърните са 30%.

Международният олимпийски комитет (МОК) e започнал процедура по замяни на медалите на състезатели, които не са доволни от състоянието им. Повече от 80 американски спортисти вече са върнали своите отличия от Рио 2016.

Олимпийският комитет на САЩ (USOC) обяви, че е научил за проблема с медалите в края на миналата година и през януари се е свързал с всички американски спортни федерации, за да започнат процедура по замяна.

"Повечето дефекти са се появили вследствие на удар в земята. Сред най-често срещаните проблеми са падане на покритието, ръжда или появата на черни петна на места, на които медалите са претърпели удари вследствие на изпускане", обясни Андрада. 

Дневник