Върховният съд в Испания отхвърли жалбата на Лионел Меси срещу присъдата от 21 месеца затвор за данъчни измами. Въпреки че решението на каталунския регионален съд беше потвърдено на най-висока инстанция, звездата на "Барселона" не би трябвало да попадне в затвора.

Същото важи и за неговия баща Хорхе Меси, чиято присъда беше намалена от 21 на 15 месеца, тъй като той е платил част от задълженията си към испанската хазна. Законът в Испания позволява при по-леки престъпления присъди до два години затвор да бъдат заменяни с пробация.

Двамата аржентинци бяха обвинени в укриване на данъци в размер на 4.1 млн. евро. Сумата е дължима върху имиджовите права на футболиста на "Барселона" в периода 2007 - 2009 г.

Тогава петкратният носител на "Златната топка" е имал договори с няколко големи компании, сред които "Адидас", "Пепси", "Данон", "Проктър и Гембъл" и др. Правата му са били продадени от неговия баща и агент Хорхе чрез фиктивни фирми в Белиз и Уругвай, за да се избегнат испанските данъчни задължения.

Голмайсторът на "Барселона" заяви няколко пъти пред съда, че не се занимава с финансовите си въпроси и не знае нищо за тях, а просто "играе футбол". Първоначално се предполагаше, че само баща му ще бъде осъден, но в крайна сметка и двамата бяха признати за виновни.

Освен че бяха задължени да платят сумата, двамата аржентинци бяха глобени с 2 млн. евро в допълнение.

В изявлението на върховния съд в Испания се казва, че Меси "недвусмислено разбира задължението си да плаща данък върху доходите от експлоатацията на имиджовите му права и затова не е логично той да не обръща внимание на това задължение".

Дневник