"Ботев" спечели Купата на България, след като победи с 2:1 "Лудогорец" на Националния стадион "Васил Левски". "Канарчетата" вдигнаха трофея за трети път в историята си и ще играят в Лига Европа. Те триумфираха за последно през 1981 г. Първата купа е от 1962 г.

Голмайстори за отбора на Никола Киров станаха Омар Косоко и Антонио Вутов. За шампионите, които се разминаха с трети дубъл, се разписа нападателят Клаудиу Кешеру.

Пловдивчани завършиха двубоя с 10 души, след като Фернандо Вияна, който влезе в игра през второто полувреме, получи два жълти картона.

При този развой, "Ботев" и "Верея" няма да играят плейоф за седмото място. Отборът от Стара Загора ще играе с третия от първата шестица за място в Европа.

През първото полувреме "Ботев" игра по-добре и създаде по-опасните положения. Пловдивчани можеха да открият още в третата минута, когато Косоко проби в наказателното поле и от малък ъгъл отправи удар, но прати над вратата.

В 17-ата минута пред Вутов се откри нова възможност, когато беше изведен от Лъчезар Балтанов в наказателното поле, и бившият футболист на "Левски" отправи добре премерен удар покрай вратата.

Атакуващата и настоятелна игра на "канарчетата" продължи и в 36-ата минута капитанът Балтанов удари дясната греда. Тодор Неделев се пребори за топката с Паломино и подаде към съотборника си, който без да се колебае опита късмета си.

Усилията на "Ботев" дадоха резултат минута преди края на редовното време на първата част. Жълто-черните проведоха добра атака, като се възползваха от лошо подредената защита на разградчани. Неделев подаде към Вутов, който добре видя Балтанов, а той веднага намери непокрития Косоко и нападателят с техничен удар прати в долния ляв ъгъл.

Радостта след попадението беше огромна. Част от привържениците на "канарчетата", които бяха заели местата си в сектор Б, стигнаха до терена, за да се радват с футболистите.

"Лудогорец" започна агресивно второто полувреме и още в 49-ата минута Върджил Мисиджан можеше да изравни. Той получи на границата на наказателното поле и след техничен удар насочи топката точно под гредата, но вратарят Иван Чворович се намеси решаващо и с една ръка изби в ъглов.

"Ботев" обаче стигна до втория си гол три минути след това. Отборът на Киров отново проведе много добра атака, при която защитата пред Ренан нямаше как да противодейства. Косоко получи вдясно и отправи хубаво центриране към Вутов, който с удар от движение преодоля бразилския страж.

Десет минути преди края на редовното време Кешеру намали изоставането на шампионите. Румънецът влезе в игра през втората част и след атрактивен удар от няколко метра не остави шансове на Чворович.

До края "Ботев" защитаваше преднината си, докато отборът от Разград направи няколко сериозни пропуска чрез Кешеру, Кишада и Вандерсон. Вратарят на "канарчетата" се намесваше стабилно, въпреки натиска на зелените и численото им преимущество.

Дневник