"Манчестър юнайтед" спечели последната ценна купа, която все още липсваше в музея на клуба - тази от Лига Европа. Англичаните спечелиха с 2:0 срещу "Аякс" финала в Стокхолм.

Головете вкараха Пол Погба и Хенрих Мхитарян в двете полувремена.

Освен престиж, успехът носи и огромни финансови ползи за "Манчестър юнайтед", тъй като гарантира участието на отбора в Шампионската лига през есента. Следващия сезон Висшата лига ще има пет тима в най-силния континентален турнир. 

В първата си година на "Олд Трафорд" Жозе Моуриньо изведе отбора до "Къмюнити шийлд", Купата на лигата и до върха в Лига Европа, което компенсира колебливото представяне и шестото място в първенството.

Голмайсторите за "Манчестър юнайтед" Пол Погба (вдясно) и Хенрих Мхитарян празнуват

За "Аякс" остава спечеленото уважение след достигането до финала във втория по сила турнир.

Преди мача беше почетена паметта на загиналите при нападението в Манчестър.

"Юнайтед" изигра много силно тактически срещата, макар да остана далеч от атрактивния футбол. Англичаните се възползваха от възможностите си и с добре организирана игра подпечатаха успеха си.

Финалът на "Френдс арена" не предложи най-вълнуващия футбол, като головите положения бяха малко. "Манчестър юнайтед" поведе в 18-ата минута, когато след атака с няколко подавания топката попадна в Погба. Френският национал стреля от разстояние и след рикошет резултатът стана 1:0.

Моуриньо спечели три отличия с "Манчестър юнайтед" в първия си сезон на "Олд Трафорд"

Малко след това Антонио Валенсия напредна от дясно и от малък ъгъл стреля, но Андре Онана спаси. Постепенно "Аякс" започна да владее повече топката и да търси начин да стигне до възможности, но съперникът му беше отлично подреден и не позволи това да се случи.

Развоят на мача се оказа прекрасен за "Юнайтед", който в началото на второто полувреме удвои. Хуан Мата центрира от ъглов удар, Крис Смолинг отклони към вратата, а два метра пред нея Мхитарян от трудна позиция с гръб вкара.

"Аякс" продължи с опитите да вкара, но англичаните имаха по-добри възможности. Маруан Фелайни пропусна след удар с глава отблизо, а в последните секунди Матео Дармиан се откъсна напред сам срещу вратаря, но защитник на холандците го настигна и изчисти.

Дневник