УЕФА е информирал БФС, че "ЦСКА-София" няма да играе в евротурнирите, съобщава Би Ти Ви. Европейският футболен съюз посочва, че това е нов клуб и като такъв няма право да участва в международните състезания за три години.

"Дневник" потърси изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и административния директор на ЦСКА Милко Георгиев, но и двамата не отговориха на обажданията. Все още се очаква потвърждение на информацията и становище от футболния съюз и от клуба.

От УЕФА обясняват, че в случая на ЦСКА не може да бъде направено изключение от "тригодишното правило", забраняващо участие на новосъздадени клубове в евротурнирите в рамките на три сезона.

"Българската футболна асоциация (БФС) чрез нейния президент Борислав Михайлов подадоха молба за изключение на 12 май 2017 г. и положиха всички усилия да сътрудничат и да убедят УЕФА, че това искане е основателно. Въпреки това, след внимателно обмисляне, стигнахме до заключението, че ПФК "ЦСКА-София" е в противоречие с "тригодишното правило" след промените в юридическата си структура от юни 2016 г.", се казва в писмото.

От УЕФА дават примери и с други клубове, на които също е било отказано в предишни случаи - "Жалгирис", "Университатя Крайова" и "Дери сити".

ЦСКА победи с 3:0 "Левски" и ще завърши на второто място в първенството. Според правилника червените получават квота за Лига Европа, а сините трябва да играят бараж с "Верея". Сега се очаква БФС да обясни какво ще последва при новия формат на първенството.

Дневник