Ернесто Валверде очаквано беше обявен за новия старши треньор на "Барселона". 53-годишният испанец заменя на поста Луис Енрике, който се оттегли по свое желание след три сезона и девет спечелени трофея начело на каталунците.

Досегашният наставник на "Атлетик" (Билбао) беше считан за фаворит №1 за поста, още откакто през март Енрике обяви, че си тръгва след края на сезона. След като Валвердер се раздели с баските преди пет дни, назначението му в "Барселона" беше само въпрос на време.

"Ернесто има качествата, опита и познанията за този пост. Той обича футбола и практикува правилния стил за този клуб", заяви президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу при обявяването на новия треньор.

Договорът на Валверде е за две години. "Той притежава висока работна етика, голяма страст към футбола и интерес в работата с най-новите технологии", каза още Бартомеу.

Също като Енрике, и Валверде е бивш играч на "Барселона". Той има два сезона с екипа на блаугранас между 1988 и 1990 г., в които печели Купата на краля и Купата на носителите на купи.

Бившият нападател остави много добри впечатления по време на втория си период като треньор на "Атлетик". За четири сезона той класира баските четири пъти в топ 7 и изведе тима до Суперкупата на Испания, финал за Купата на краля и четвъртфинал в Лига Европа.

Валверде има и два периода като старши треньор на "Олимпиакос", с който печели общо пет трофея. През 2007 г. достига до финала в Купата на УЕФА с "Еспаньол", а освен това е бил треньор на "Валенсия" и "Виляреал".

Дневник