"Хъдърсфилд" се класира във Висшата лига на Англия за пръв път в своята история. "Териерите" спечелиха пелйофите в Чемпиъншип след драматична победа с дузпи срещу завършилия на трето място в редовния сезон "Рединг".

Двата отбора не успяха да си отбележат гол в редовното време и продълженията на стадион "Уембли". При изстрелите от бялата точка тимът, воден от германеца Давид Вагнер, изоставаше с 1:3, но сътвори обрат и спечели с 4:3.

"Хъдърсфилд" ще играе в най-високото ниво на английския футбол за пръв път от 45 години насам. За последно "териерите" бяха част от елита през сезон 1971/1972 г., когато завършиха на последно място и изпаднаха заедно с "Нотингам форест".

Оттогава тимът от Южен Йоркшир непрекъснато се луташе по долните дивизии. През 2003 г. отборът дори стигна до последното четвърто ниво на професионалния футбол - Лига 2, а след това изкара осем поредни сезона в Лига 2.

Едва през 2012 г. "Хъдърсфилд" успя да се класира в Чемпиъншип. В предишните четири сезона "териерите" неизменно завършваха между 16-а и 19-а позиция. Назначеният през ноември 2015 г. Вагнер обаче успя да преобрази отбора и да го вкара в плейофите от пета позиция, за което получи и наградата за мениджър на сезона.

Германският треньор Давид Вагнер преобрази "Хъдърсфилд" за година и половина

Днес "Хъдърсфилд" продължи изключителното си представяне в плейофните двубои, в които се стига до изпълнение на дузпи. "Териерите" излязоха победител в надлъгването от бялата точка за шести път от шест опита.

Ян Кермогант, Даниел Уилямс и Лиъм Кели бяха безгрешни при първите три изпълнения за "Рединг", който поведе с 3:1 след пропуск на Михаел Хефеле.

Нахки Уелс намали пасива на "Хъдърсфилд", след което дойде и първият пропуск за тима на Яп Стаам - шут в напречната греда на Лиъм Мур. Арън Мой изравни, а след като вратарят Дани Уорд спаси удар на Джордан Обита, Кристофър Шиндлер не пропусна възможността да прати своя отбор във Висшата лига.

Дневник