Носителят на рекордните девет титли Рафаел Надал и миналогодишният шампион Новак Джокович преминаха с лекота през втория кръг на "Ролан Гарос". Двамата продължават напред без загубен сет от началото на втория за годината турнира от Големия шлем.

Испанският тенисист победи холандеца Робин Хаазе с 6:1, 6:4, 6:3 и отново престоя на корта по-малко от два часа, а сърбинът също не срещна особени трудности срещу португалеца Жоао Соуза и спечели с абсолютно същия резултат.

Надал постигна 74-а победа в 76-ия си двубой на червените кортове в Париж и 19-и успех в 20-ия си мач на клей през 2017 г. Той имаше нужда от 109 минути, за да се справи със съпротивата на заемащия 46-ото място в световната ранглиста Хаазе.

Бившият номер 1 не даде нито един шанс за пробив на съперника в този мач, като вкара 70% от първите си сервиси, а на втори сервис загуби едва три от разиграните 20 точки. В същото време той реализира пет от десетте си възможности за пробив и спечели цели 43% от точките, в които посрещаше.

Надал завърши двубоя само с 13 непредизвикани грешки срещу 28 на Хаазе, а освен това испанецът направи много повече печеливши удари - 33 срещу 24 за холандеца.

В спор за място на осминафиналите световният номер 4 ще се изправи срещу грузинеца Николоз Басилашвили, който отстрани сърбина Виктор Троицки след три тайбрека - 7:6 (3), 7:6 (2), 7:6 (6).

Джокович изигра доста по-солиден мач срещу Соуза, отколкото срещу неудобния Марсел Гранойерс в първия кръг. Сърбинът беше безапелационен в първия сет, като реализира две от петте си точки за пробив и не даде нито една възможност на съперника в своите подавания.

Във втората част Соуза оказа по-голяма съпротива и играта беше доста по-равностойна. Джокович проби пръв за 2:1, но португалецът веднага да изравни. Световният номер 2 обаче отново спечели подаването на съперника за 4:2 и този път не изпусна аванса си.

В третия сет Соуза продължи да се бори с всички сили и печелеше сервис геймовете си до 3:2. В петия гейм той стигна до точка за пробив и шанс да поведе с 4:2. Джокович обаче се спаси и до края на двубоя не даде нито един гейм на португалеца.

Шампионът от 2016 г. стигна до успеха за два часа и шест минути игра. Той завърши двубоя с 34 печеливши удара срещу едва 15 за Соуза, и въпреки че беше много по-агресивен, допусна само две непредизвикани грешки повече - 24 срещу 22 за португалеца.

В третия кръг Джокович ще има много коварен съперник в лицето на отлично играещия на червени кортове Диего Шварцман. Аржентинецът се справи убедително с италианския квалификант Стефано Наполитано след 6:3, 7:5, 6:2.

По-рано днес място в следващия кръг си осигуриха и двама от "скритите" фаворити в Париж - Доминик Тийм и Давид Гофен. Австриецът беше безупречен срещу италианеца Симоне Болели - 7:5, 6:1, 6:3, а белгиецът загуби сет, но елиминира украинеца Серхий Стаховски след 6:2, 6:4, 3:6, 6:3.

Голямата изненада днес беше отпадането на поставения под №12 Жо-Вилфред Цонга. В мач, който започна вчера, но беше прекъснат и доигран днес, любимецът на домакините загуби с 5:7, 4:6, 7:6 (6), 4:6 от намиращия се на 91-ата позиция в ранглистата Ренцо Оливо от Аржентина.

При жените миналогодишната шампионка Гарбине Мугуруса оцеля в изключително тежък мач срещу естонката Ана Контавейт. Испанската тенисистка загуби първия сет и изоставаше с пробив и 1:3 във втория, но направи страхотен обрат и спечели с 6:7 (4), 6:4, 6:2.

Голямата надежда на домакините Кристина Младенович и финалистката от Australian Open Винъс Уилямс също продължават напред. Завърналата се на корта след нападението с нож през декември Петра Квитова обаче приключи участието си в Париж след здрава битка с американката Бетани Матек-Сандс и болезнена загуба с 6:7 (5), 6:7 (5).

Dnevnik.bg