Цветана Пиронкова ще изиграе днес втория си мач на "Ролан Гарос". Най-добрата българска тенисистка се изправя срещу една от фаворитките за титлата в Париж - Елина Свитолина.

Двубоят е първи в програмата на корт №2 и ще започне в 12.00 часа. Това ще бъде първа среща между 29-годишната българка и 22-годишната украинка, която заема шестото място в световната ранглиста.

Във вторник Пиронкова сложи край на черната серия от седем поредни загуби и шест последователни отпадания в първи кръг, след като записа впечатляваща победа с 6:0, 6:4 срещу шампионката от турнира в Прага Мона Бартел.

Днес обаче българката ще има изключително тежка задача срещу Свитолина, която се намира в страхотна форма и определено е най-силното представящата се тенисистка през този сезон.

Украинката спечели най-големия турнир преди "Ролан Гарос" - в Рим, а освен това завоюва още един трофей на червени кортове - в Истанбул. Тя има най-много титли през 2017 г. - четири, след като през февруари триумфира в Дубай и Тайван.

Свитолина има 11 победи в последните си 12 мача и общо 32 спечелени от 38 изиграни срещи през този сезон. 22-годишната тенисистка от Одеса е лидерка в годишната ранглиста, която определя участниците във финалите на WTA.

Младата украинка участва за пети пореден път в "Ролан Гарос". През 2015 г. тя стигна до четвъртфиналите, което остава и най-добрият й резултат в турнирите от Големия шлем. Миналата година беше спряна в осминафиналите от Серена Уилямс.

Пиронкова дълги години нямаше добри резултати на червените кортове в Париж, но преди година впечатли всички с достигането до четвъртфиналите. Българката участва за 12-и пореден път във френската столица и за 46-и пореден път в турнирите от Големия шлем.

Днешният мач е много важен за Пиронкова и по друга причина. Ако загуби, тя ще изпадне извън топ 120 на световната ранглиста и ще постави под съмнение участието си в основната схема на любимия си "Уимбълдън".

Dnevnik.bg