Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на "Ролан Гарос" след загуба от най-силно представящата се тенисистка от началото на 2017 г. - украинката Елина Свитолина.

Най-добрата българска тенисистка оказа сериозна съпротива на една от големите фаворитки за титлата в Париж и дори спечели първия сет, но допусна обрат и отстъпи с 6:3, 3:6, 2:6 след 110 минути игра.

Пиронкова показа страхотна защита, а бекхендът й работеше на обичайното много високо ниво. С напредването на мача обаче Свитолина наложи волята си с мощните си удари, а сервисът не успя да помогна на българката в ключовите моменти.

Тъй като през миналата година стигна до четвъртфиналите във френската столица, Пиронкова ще изпадне от топ 120 на световната ранглиста и ще постави под сериозна въпросителна мястото си в основната схема на "Уимбълдън".

Свитолина влезе като абсолютен фаворит в първия си мач срещу българката. Украинката спечели най-големия турнир преди "Ролан Гарос" - в Рим, а освен това завоюва още един трофей на червени кортове - в Истанбул.

22-годишната тенисистка от Одеса има най-много титли през този сезон - четири, след като през февруари триумфира в Дубай и Тайван, и заема първото място в годишната ранглиста, която определя участниците във финалите на WTA.

Голямата разлика в моментната форма и позициите в световната ранглиста обаче изобщо не пролича в днешната среща. Пиронкова започна много стабилно и имаше два поредни шанса за пробив още в третия гейм. Българката не се възползва и Свитолина измъкна подаването си. В седмия гейм обаче пловдивчанката стигна до трета възможност и този път не я пропусна.

Пиронкова затвърди спечеленото предимство с безапелационен сервис гейм на нула. След това българката се възползва от инерцията и реализира втори пореден пробив, за да приключи сета в своя полза със серия от четири поредни гейма.

В началото на втория сет сервиращите изпитваха огромни трудности и това доведе до пет последователни пробива. Свитолина спря тази серия в шестия гейм, за да поведе с 4:2 и това се оказа повратен момент в двубоя.

Украинката спечели следващите си две подавания и изравни сетовете, а в решаващата трета част поведе с 3:0 след пробив във втория гейм. Пиронкова успя да върне пробива и да намали до 2:3, но веднага след това отново се пропука на свой сервис и до края на мача не успя да спечели нито един гейм.

Свитолина записа 12-а победа в последните си 13 мача и общо 33-а от 39 изиграни срещи през този сезон. В спор за място на осминафиналите световнаита номер 6 ще се изправи срещу полякинята Магда Линети.

Dnevnik.bg