Трети пореден финал между шампиона "Кливланд кавалиърс" и поставящия рекорд след рекорд "Голдън стейт уориърс" изглеждаше неизбежен, още когато през есента беше даден старт на редовния сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Очакванията се оправдаха напълно и двата най-добри отбора в света отново ще се изправят в битката за трофея "Лари О'Браян". "Кавалерите" и "воините" станаха първите съперници в историята на лигата, които ще си оспорват шампионската титла в три поредни сезона.

Големият финал в НБА започва в петък сутринта от 4.00 часа българско време. "Голдън стейт" влиза в серията като суперфаворит на букмейкърите и специалистите. "Кливланд" обаче беше в подобна позиция и през миналия сезон, когато детронира тима от Оукланд след невиждан обрат от 1:3 до 4:3. 


Голямата разлика тази година е наличието на Кевин Дюрант в състава на "Уориърс". Четирикратният носител на наградата за най-добър реализатор в НБА напусна "Оклахома сити тъндър" в преследване на първи шампионски пръстен и осигури брутална офанзивна мощ на "воините".

"Голдън стейт" стигна до финала без загубен мач и стана първият отбор в историята, който печели 12 победи в първите си 12 двубоя в плейофите. Тимът, воден от Майк Браун в отсъствието на старши треньора Стив Кър, отбеляза средно по 118.3 точки в директните елиминации при 102 допуснати.

"Кливланд" също прегази съперниците в своята конференция. Съставът на Тайрон Лу спечели 12 от 13-те си срещи в плейофите при средна точкова разлика +13.6. Така колебанията от края на редовния сезон, заради които шампионите изпуснаха първото място на изток за сметка на "Бостън селтикс", бързо бяха забравени.

"Кавалерите" също изглеждат по-силен отбор, отколкото бяха миналата година, въпреки че сърцатият Матю Делаведова напусна в посока "Милуоки". Kевин Лав започна да пасва все по-добре на отбора, през януари беше привлечен един от най-качествените стрелци от далечно разстояние - Кайл Корвър, а в лицето на Дерон Уилямс тимът от Охайо си гарантира резервен плеймейкър от най-висока класа.

"И двата отбора са по-добри от миналата година. И двата отбора добавиха липсващи парчета, които подсилиха както нападението, така и защитата. Това е видно за всички. В крайна сметка, когато погледнеш назад, ще си кажеш, че два страхотни отбора са се борили за титлата", коментира звездата на "Кливланд" Леброн Джеймс в навечерието на първия мач.


Върху плещите на Джеймс отново ще легне най-големия товар. Той достигна до големия финал в лигата за седма поредна година - нещо, което се е отдавало единствено на малка група от играчи на "Бостън селтикс" през 50-те и 60-те години на миналия век.

Представянето на Джеймс в тазгодишните плейофи е изключително. Той има 32.5 точки при 57% успеваемост в стрелбата от игра, 8 борби, 7 асистенции, 2.2 чадъра, 1.5 откраднати топки и 2.5 тройки средно на мач от началото на директните елиминации.

Джеймс обаче не е способен да победи сам "Уориърс", както се видя през 2015 г., когато Кайри Ървинг и Кевин Лав пропуснаха финалите заради контузия. Още повече, че "воините" вече разполагат с Дюрант на позицията, на която тогава беше Харисън Барнс.

В тази ситуация, дори Джеймс и Ървинг да повторят изключителното си представяне от миналогодишните финали, ще е на практика невъзможно "кавалерите" да защитят трофея, ако Лав и ролевите им играчи не бъдат на високо ниво.


"Голдън стейт" може да си позволи лукса част от играчите да не стрелят толкова добре при наличието на Дюрант и Стеф Къри. "Кливланд"... При тях всички играчи трябва да стрелят добре и да играят ефективно, за да имат шанс", коментира Джеф ван Гънди.

Букмейкърите оценяват шансовете на "Голдън стейт" да спечели титлата с коефициенти между 1.30 и 1.40, докато залози за успех на "Кливланд" се приемат при коефициенти над 3.20.

Нищо обаче не може да бъде сигурно в този сблъсък, независимо от предимството на "войните" на хартия. Te със сигурност не са непобедими и пътят им до финала нямаше да бъде толкова лесен, ако контузията на Кауай Ленард не беше предрешила серията със "Сан Антонио".

А винаги могат да се появят и непредвидени фактори (като наказанието на Дреймънд Грийн и контузията на Андрю Богут във финалите през 2016 г.).

Дневник