Спортно-техническата комисия към БФС не уважи искането на "Левски" за директно класиране в квалификациите на Лига Европа, а от ръководството на футболния съюз призоваха да не се нагнетява повече напрежение около нарочения за неделя бараж с "Верея" и да се избегнат прояви на насилие.

Според правилника за сезон 2016/17 "Левски" трябва да играе бараж срещу първия отбор от долната осмица, тъй като завърши на трето място, а "Ботев" (Пловдив) спечели Купата на България. Вторият в крайното класиране ЦСКА обаче не беше допуснат до евротурнирите, което по всяка вероятност ще изпрати четвъртия "Дунав" (Русев) директно в квалификациите на Лига Европа.

Изпълнителните директори на "Левски" Красимир Иванов и Диана Иванов изпратиха писмо до БФС с искане "спешно" да преразгледа решението си до 17.00 часа днес (2 юни). Две минути след изтичането на посочения срок сините обявиха на сайта си, че не са получили отговор, а малко след 17.30 часа се появи становището на спортно-техническата комисия. 

Тя е провела днес извънредно заседание, на което е взето единодушно решение молбата на "Левски" да бъде оставена без последствия. Сините твърдят, че комисията не спазва разпоредбите на УЕФА.

"Комисията прие, че посоченият от вас текст в устава на УЕФА, а именно чл. 62, ал. 5, няма отношение, тъй като в случая решението на администрацията на УЕФА (за недопускането на ЦСКА до евротурнирите), цитирано в молбата ви, не е дисциплинарна санкция", обясняват от СТК.

От комисията посочиха, че "Дунав" все още не е обявен официално за участник в квалификациите на Лига Европа, и че това не може да се случи, докато не приключи процедурата по обжалване на ЦСКА в спортния арбитражен съд в Лозана (КАС).

"При формулиране на своето решение (за баража) членовете на СТК са се ръководили само и единствено от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2016/2017, в която ясно и недвусмислено е посочено кои отбори трябва да се изправят един срещу друг за определяне на последния представител на България в Лига Европа", заявиха от спортно-техническата комисия.

"Този плейоф, както и цялата система за провеждане на Първа лига бяха избрани от самите клубове, които единодушно гласуваха за неговото утвърждаване за следващите 3 спортно-състезателни сезона на среща, проведена на 07.06.2016 г.", се казва още в становището на СТК.

Ръководството на футболният съюз също излезе с позиция по случая. "Във връзка с упорито и съзнателно нагнетеното напрежение около изиграването на последния мач за сезона БФС би искал да призове спортната общественост да не позволява по-нататъшно ескалиране на ситуацията до прояви на насилие."

"Такива призиви се появиха в някои медии, откровено подстрекаващи към неспазване на спортните правила и спортните резултати с идеята да се облагодетелстват определени отбори. Категорично заявяваме, че ще продължим да спазваме собствените си нормативни документи и правилници, въпреки призивите те да бъдат погазени", се казва в изявлението на БФС.

"Скъпи фенове, не се подвеждайте по превратни тълкувания на закони и правилници. Истината е една и тя се изковава на футболния терен. Обичайте любимия си отбор и го подкрепяйте винаги, но приемайте единствената справедлива присъда, а именно тази на спортния резултат и класирането", призоваха от футболния съюз.

"Левски" вече потвърди, че ще участва в баража въпреки искането на фенските организации да се откаже. Тръст "Синя България" дори призова ръководството на сините да извади отбора от Първа лига. 

Дневник