Българският национален отбор по волейбол не успя да се противопостави на европейския шампион Франция и загуби първия си мач в тазгодишното издание на Световната лига. Съставът, воден от Пламен Константинов отстъпи с 0:3 (23:25, 15:25, 22:25) след по-малко от час и половина игра.

Българският селекционер заложи в стартовия състав на Розалин Пенчев, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Николай Николов, Цветан Соколов и либеро Владислав Иванов.

Франция започна по-добре мача и поведоха с 8:4 при първата техническа пауза в мача. Българските волейболисти обаче показаха желание за борба и два пъти успяваха да наваксат голяма разлика. 

Те изравниха при 15:15, след което отново изостанаха при 20:23. Две грешки на французите и ас на Николай Николов доведоха до ново равенство при 23:23. След това обаче Николов сбърка сервиса си, а контраатака на Стефан Бойер в следващата точка сложи край на гейма.

Във втората част българите не успяха да окажат съпротива на европейския шампион. Те изостанаха с 4:8 при първото техническо прекъсване, с 10:16 след второто и до края на гейма успяха да вземат само още пет точки.

Третият гейм беше равностоен и резултатът се движеше точка за точка до 21:21. Франция обаче се възползва от няколко грешки на българите и спечели четири от следващите пет разигравания, за да запише чиста победа на старта на Световната лига.

Цветан Соколов и Жулиен Линеел бяха най-резултатните играчи в мача с по 11 точки. 

Дневник