Шампионът от 2016 г. Новак Джокович се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос" след петсетов обрат срещу аржентинеца Диего Шварцман. Сърбинът два пъти изоставаше със сет пасив, но премина през първото си голямо изпитание в турнира след 3 часа и 20 минути игра.

Представянето на световния номер 2 беше на приливи и отливи, а Шварцман се възползва от неточностите в играта на съперника. В първия сет орбеният аржентинец навакса ранно изоставане от 1:3.

В единадесетия гейм той отново спечели подаването на миналогодишния шампион и не пропусна възможността да приключи сета при свой сервис, възползвайки се от петия си сетбол. 

В началото на втората част сервиращите печелеха сравнително комфортно своите подавания и в първите седем гейма не паднаха пробиви. Шварцман първи се пропука. Джокович проби в осмия гейм при петата си брейк точка, за да поведе с 5:3,, след което при свой сервис изравни резултата с първия си сетбол.

Третата част се разви по сходен начин, като отново не се стигна до пробив в първите седем гейма. Този път обаче носителят на 12 тилит от Големия шлем беше този, който пръв се пропука. Той допусна пробив за 3:5, а след това пропусна цели четири възможности за връщането му и Шварцман измъкна подаването си, за да поведе с 2:1 сета.

Оказал се на един сет от поражението, Джокович рязко повиши нивото на играта си. Сърбинът реализира шест пробива в седемте подавания на 41-ия в световната ранглиста и му позволи да спечели само два гейма в четвъртия и петия сет.

В осминафиналите поставеният под №2 Джокович ще се изправи срещу Алберт Рамос (№19), който също направи обрат от 1:2 до 3:2 сета. Испанецът се наложи над представителя на домакините Лука Пуи (№16) с 6:2, 3:6, 7:5, 6:2, 6:1.

Напред в турнира продължават още носителят на рекордните девет титли в Париж Рафаел Надал, друг от фаворитите за титлата - Доминик Тийм, Милош Раонич, Орасио Себайос и Пабло Кареньо Буста, който елиминира Григор Димитров. 

Дневник