Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви, че докато Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) не се произнесе по казуса "ЦСКА", отборът може да се счита за участник в Лига Европа. Той посочи, че в случая не става въпрос за санкция и правилото за три непрекъснати години не се прилага веднага.

Клубът обяви, че ще атакува в КАС решението отборът да не бъде допуснат до участие в европейските клубни турнири в следващите три сезона.

"На 29 май администрацията на УЕФА уведоми БФС и "ЦСКА-София", че смята, че клубът се намира в конфликт в правилото "за три години непрекъснатост". В решението е посочено, че решението подлежи на обжалване в 10-дневен срок. То влиза в сила или след изтичането на срока за обжалване, или ако бъде потвърдено от Арбитражният съд", коментира Борислав Попов.

 Той добави, че по спортно-технически резултати отборът заема второто място в крайното класиране и то му запазва "засега" мястото в евротурнирите. "Докато не приключи процедурата пред КАС, когато окончателно бъде решено дали ще може или не този тим да участва", каза още изпълнителният директор на БФС.

Попов обясни и защо в този случай трябва бараж да се играе между "Левски" и "Верея". Решението на БФС предизвика незабавна реакция от сините, които дори заплашиха, че няма да играят в срещата.

"Предвид това, се наложи да се пристъпи към следващия участник. Правилникът изисква това да бъде среща между третия и седмия клуб, тоест между "Левски" и "Верея", каза директорът. Той добави, че новият формат на първенството е бил дискутиран от всички клубове и единодушно приет, въпреки че сега "за някои от тях вече е неприемлив".

Дневник