Българският национален отбор по волейбол загуби и втория си мач в Световната лига. Съставът на Пламен Константинов отстъпи драматично с 2:3 (23:25, 25:23, 25:20, 21:25 и 13:15) пред Аржентина. През цялата среща сервисът на България не вървеше. На ниво бяха единствено блокадата и центровете, но те се оказаха недостатъчни за успех.

Константинов направи две промени сред титулярите след загубата 0:3 от Франция. Вместо либерото Владислав Иванов започна Теодор Салпаров, а на мястото на посрещача Розалин Пенчев – Тодор Скримов. Останалите, както и срещу Франция, бяха Цветан Соколов, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов и Георги Сеганов.

Аржентина започна по-добре и дръпна с няколко точки след неточности на българската защита. Два силни сервиса на Тодор Скримов обаче позволиха разликата при първата техническа пауза да бъде само точка – 7:8. Атаките на България не вървяха, като се разчиташе главно на Соколов.

Добрата игра на отбора при блокада обаче не позволи на Аржентина да се откъсне сериозно в резултата. При втората техническа пауза аржентинците водеха 16:14, а Пламен Константинов не беше доволен от организацията на играта. Последва размяна на серия от точки и за двата отбора, но Аржентина успя да дръпне с 24:20, след по-съобразителна игра при мрежата.

Интригата се завърза, когато разпределителят Сеганов започна да играе с центровете, а това доведе до 23:24. Грешка на младия плеймейкър обаче позволи на аржентинците да организират контраатака и да затворят първия гейм с 25:23.

Във втората част играта се движеше точка за точка, а при първата пауза българите водеха 8:7. Те дръпнаха с четири точки до 14:10, но след колебания в защита и на разпределителя Сеганов, допуснаха нов обрат. Нито един от двата отбора обаче не се възползва от предимството си. Към края на гейма по-стабилната игра на блокада на българите оказа влияние. Първо Николай Пенчев, а после и Николай Николов, отказаха аржентинците при мрежата и доведоха резултата до 25:23, за изравняване в геймовете.

Спечелената втора част доведе до по-добро настроение в българския отбор, а от там и до по-силна игра. Влизането на втория разпределител Георги Братоев стабилизира отбора и той поведе 8:6 при първата техническа пауза в третия гейм. Разликата от две точки се запази в целия гейм, а към края след грешки на аржентинците набъбна сериозно. Успешна атака на Скримов доведе до 25:20 за втори пореден гейм за България.

В началото на четвъртия гейм нищо не се получаваше за България – нито сервиса, нито блокадата и Аржентина поведе 8:2. Южноамериканците рискуваха максимално и това им се отплати, като се откъснаха дори със седем точки напред, а в края затвориха частта с 25:21.

В тайбрека аржентинците започнаха по-добре и си осигуриха комфортен аванс от три точки при смяната на полетата – 8:5. Това обаче не се отрази на българите, които основно чрез силна блокада и добри изяви на Николов съкратиха изоставането до 10:11. В крайна сметка след нови грешки те го загубиха с 13:15

Следващият мач на волейболистите е утре от 19.10 ч. срещу домакина Русия.

Дневник