Женският национален отбор по волейбол отстъпи драматично с 2:3 (25:23, 23:25, 23:25, 25:13 и 13:15) пред Турция в директен спор за първото място в група С от световните квалификации. Момичетата на Иван Сеферинов остават втори и почти сигурно ще трябва да играят в допълнителна квалификация през лятото.

Най-резултатна в мача беше Елица Василева, която завърши с 24 точки.

Срещата в зала "Христо Ботев" се разви много драматично и премина през няколко обрата. В първия гейм турските волейболистки водеха през цялото време и спечелиха с 25:23. Втората част отново тръгна с тяхно преимущество, но след втората техническа пауза българките се откъснаха, благодарение на силни изяви на Елица Василева.

Третият гейм беше най-емоционален, като момичетата на Сеферинов наваксаха изоставане от три точки, а накрая поведоха с 23:22. Вместо да затворят гейма, те допуснаха да го загубят с 23:25. В четвъртата част пълната зала също оказа влияние и българките разгромиха съперника с 25:13, за да вкарат мача в тайбрек.

Там Турция бързо се откъсна и всичко изглеждаше решено в полза на гостенките след 6:13. Българките обаче оговориха със силна серия и доведоха нещата до 13:14 разлика след силни изяви на Лора Китипова и Емилия Николова. Грешка от сервис на Гергана Димитрова накрая донесе успеха на туркините.

"За голямо съжаление започнахме неуспешно тайбрека. Пробвахме да решим всичко със сила и там ни беше грешката. Вината ни е, че в третия гейм загубихме много лесно 5 начални удара. Тези грешки са на нас треньорите", каза веднага след мача треньорът Сеферинов. Според наставника отборът е на прав път и може да се класира на световно първенство.

"Благодарение на публиката влязохме в тайбрек. Имахме страхотна подкрепа и това ни мотивира. Знаем върху какво трябва да поработим, но след края на сезона е много тежко, защото и умората оказва влияние", добави след мача Добриана Рабаджиева.

Турция завоюва първото място с 4 победи от 4 мача и 11 точки, а българските волейболистки са с 3 победи и една загуба, и 10 точки. Победителят в групата се класира директно за Световното първенство в Япония догодина.

Утре от 20.00 ч. е последният мач на волейболистките срещу Косово.

Дневник