"Реал" (Мадрид) пренаписа историята на Шампионската лига и стана първият отбор, защитил трофея си на следващия сезон. Кралският клуб спечели категорично с 4:1 срещу "Ювентус" в Кардиф и за втора поредна година е най-добър в Европа.

В герой за "Реал" се превърна Кристиано Роналдо, който се разписа два пъти, а по веднъж вкараха Каземиро и резервата Марко Асенсио. За "Ювентус" Марио Манджукич отбеляза много красив гол за 1:1.

В последните четири години неизменно испански отбор печели в Шампионска лига, като освен "Реал" това стори и "Барселона" през 2015 г.

След дългото чакане на юбилейната десета купа, "Реал" върна отличната си форма в най-силния турнир, кати сега го спечели за 12-и път. Отборът няма загубен финал от 1981 г.

Треньорите Масимо Алегри и Зинедин Зидан не изненадаха с избора си на титуляри за финала. Италианецът заложи на единайсеторката, която се доказа през сезона – Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Дани Алвеш, Кедира, Пянич, Алекс Сандро, Дибала, Игуаин и Манджучик. Зидан остави на резервната скамейка Гарет Бейл, който се възстанови съвсем скоро от контузия. Вместо него като титуляр излезе Иско, а останалите бяха Навас, Карвахал, Серхио Рамос, Варан, Марсело, Кроос, Модрич, Каземиро, Бензема и Кристиано Роналдо.

"Ювентус" беше отборът, който се хвърли в атака от начало. "Бианконерите" застрашиха вратата на "Реал" още във втората минута, когато Кейлор Навас трябваше да спасява изстрел на Игуаин. Пет минути по-късно Миралем Пянич беше още по-близо до гол, но Навас успя да отрази и неговия удар.

Въпреки по-добрата игра на "Ювентус", "Реал" откри резултата. В 20-ата минута испанците организираха контраатака, Дани Карвахал намери непокрития Роналдо и той откри. Попадението е под №500 за "Реал" в Шампионската лига и 11-о за португалеца в турнира през този сезон.

Роналдо се превърна и в първия футболист, който вкарва в три финала от Шампионската лига. Той се разписа през 2008 г. за "Манчестър юнайтед" срещу "Челси" и през 2014 г., когато отбеляза последния гол при 4:1 над "Атлетико" (Мадрид).

Радостта на мадридчани обаче трая седем минути, след като "Ювентус" изравни с атрактивно изпълнение на Марио Манджукич. Бонучи намери с дълъг пас Сандро отляво, той центрира от въздуха, Игуаин овладя на гърди подавайки към Манджукич, а хърватинът с гръб към вратата изпрати топката в мрежата.

Манджукич също влезе в историята със своя втори гол на финал в Шампионска лига. През 2013 г. хърватинът се разписа за "Байерн" и вече е един от тримата с попадения за два различни тима, заедно с Роналдо ("Манчестър юнайтед" и "Реал") и Велибор Васович ("Партизан" и "Аякс").

До края на първата част и двата отбора се прибраха, предпочитайки да не рискуват пред вратата си. Единственото по-интересно положение беше опит на Роналдо за задна ножица, който обаче беше блокиран от защитник на "Ювентус".

След почивката "Реал" пое инициативата и изнесе играта изцяло в половината на "Ювентус". Италианците не успяваха да задържат топката и прекалено лесно я подаряваха на съперника. Най-добрият футболист на "Ювентус" дотук в турнира Дибала беше пазен зорко и рядко комбинираше със съотборниците си.

Доброто начало на втората част за "Реал" логично доведе и до гол за белите. В 61-ата минута Каземиро стреля мощно от повече от 30 метра и отново изведе испанците напред. Шутът на бразилеца рикошира в петата на Сами Кедира и излъга Буфон.

"Реал" усети колебанието на съперника си и направи всичко възможно, за да реши финала. Три минути след попадението на Каземиро, Роналдо направи 3:1. Португалецът получи хубаво центриране от Модрич, пласира се между двамата централни защитници и без проблем реализира второто си попадение в мача. Голът на Роналдо беше и под №600 в кариерата му на клубно и национално ниво.

Слабата игра на "Ювентус" в защита се доказа и от трите допуснати гола само за 64 минути, толкова колкото "бианконерите" получиха в турнира по пътя към финала.

След третото попадение футболистите на "Ювентус" се предадоха и с играта си показаха, че всичко е решено. "Реал" също намали сериозно оборотите и се съсредоточи в отбрана. В минутите до края резервата Хуан Куадрадо от състава на "бианконерите" получи втори жълт картон. Той удари без топка Серхио Рамос и беше изгонен.

Разгромът стана пълен, като в 90-ата минута и резервата на "Реал" Асенсио вкара гол. Той засече центриране от ляво.

Дневник