Холандия, Белгия, Чехия, Гърция и Словения ще бъдат съперниците на женския национален отбор по волейбол на България в допълнителна квалификация за световното първенство в Япония през 2018 г. Последните пресявки за мондиала ще бъдат от 22 до 27 август.

Квалификацията ще бъде във формат всеки срещу всеки, а мястото на провеждане все още не е уточнено. За световното ще се класират заелите първите две места в крайното класиране.

Българките пропуснаха шанса да си гарантират директно място за финалите в Япония, след като завършиха втори в домакинската квалификация в зала "Христо Ботев". Националките записаха четири победи и едно поражение, като решаващ за първото място се оказа двубоят с Турция, загубен драматично с 2:3.

Холандия е фаворит за първото място във финалната квалификация, а България, Белгия и Чехия се очертават като другите претенденти за квотите. Гърция и Словения на хартия ще бъдат аутсайдери в този турнир.

Състезателната програма на българския национален отбор продължава с участие в силния международен турнир купа "Елцин", който ще се проведе от 26 до 30 юни в Екатеринбург.

Тази надпревара се явява генерална репетиция за тазгодишното Гран при 2017 г., еквивалентът на Световната лига при мъжете. "Булстрад арена" в Русе ще бъде домакин на мачовете от първия кръг, който ще се изиграе на 7, 8 и 9 юли.

Дневник