Баскетболистът на "Барселона" Александър Везенков потвърди, че ще участва в тазгодишния драфт на НБА. Той обаче иска да остане поне още един сезон в настоящия си отбор, защото все още не е достатъчно подготвен да влезе в лигата на най-добрите.

Това е третата и последна година, в която българският национал може да се включи в драфта. Предишните две години той подаде заявка, но я оттегли преди крайния срок. Този път той ще бъде част от лотарията, която ще се състои на 23 юни в Ню Йорк.

"Ще си пусна името в драфта, така или иначе ми е последната година. Оттам нататък ще видим. Дай, Боже, някой отбор да ме избере и да ме остави в Европа да се развивам. Но това е една тема, която ще се изясни на 23 юни", заяви Везенков пред bgbasket.com

Т.н. "драфт-енд-сташ" е много често срещана практика при избора на европейски играчи. Считаният някога за детето чудо на испанския баскетбол Рики Рубио беше селектиран под №5 в драфта от "Минесота тимбъруулвс" през 2009 г., но остана в "Барселона" до 2011 г., преди да се върне при "горските вълци".

Друг от водещите испански играчи - Хуан Карлос Наваро, беше избран от "Вашингтон уизърдс" през 2002 г., но записа само един сезон в НБА - с "Мемфис гризлис" през 2007/2008 г., и от 1997 г. до ден-днешен носи екипа на каталунците.

"Моят агент говори по въпроса (с драфта), но аз съм изцяло фокусиран върху "Барселона" и там искам да остана и да се подобрявам като състезател", обясни Везенков, който днес награди финалистите в държавното първенство до 19 години.

Плановете му сега са да отпътува за Орландо, където ще работи индивидуално, след което ще се присъедини към лагера на националния отбор преди световните квалификации с Португалия и Беларус през август.

Dnevnik.bg