Световният номер 1 Анди Мъри, шампионът от 2015 г. Стан Вавринка и поставеният под номер 8 Кей Нишикори се класираха за четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

Мъри изигра най-убедителния си мач от началото на турнира и победи без особени трудности голямата надежда на руския тенис Карен Хачанов. Шотландецът се наложи с 6:3, 6:4, 6:4 след два часа и четири минути игра.

Шотландецът допусна два пробива при единствените две точки за пробив, които се откриха пред Хачанов, но в същото време реализира пет от своите девет и нито за момент не изпусна мача от контрол.

Лидерът в световната ранглиста беше изключително стабилен, като спечели 72% от точките в своите подавания и допусна едва 14 непредизвикани грешки срещу 38 на 21-годишния руснак.

Мъри достигна до финалната осмица на "Ролан Гарос" за седми пореден път и общо осми при десетте си участия в Париж. В опит да се класира за четвърти полуфинал в последните четири години той ще се изправи срещу Нишикори.

Японецът започна катастрофално осминафиналния си двубой срещу Фернандо Вердаско и загуби първия сет на нула, но след това намери верния ритъм и спечели с 0:6, 6:4, 6:4, 6:0 след два часа и 34 минути игра.

Испанецът стоеше много добре на корта в първите три сета, но не издържа физически. 33-годишният левичар отпада в осминафиналите в Париж за шести път при 14-ото си участие. "Ролан Гарос" остава единственият турнир, в който той не е достигал финалната осмица.

Вавринка стигна четвъртфиналите на червените кортове във френската столица за трета поредна година. Шампионът от 2015 г. отстрани последния останал представител на домакините - Гаел Монфис, след успех със 7:5, 7:6 (7), 6:2.

Двамата изиграха много оспорвани и изтощителни два сета, които продължиха повече от два часа. В първия Монфис водеше с пробив и 4:2, но загуби пет от следващите шест гейма.

Във втората част французинът проби още в първия гейм, но отново изпусна предимството си. В последвалия тайбрек той навакса пасив от 3:6 и спаси общо четири сетбола, но при петия се пропука.

В третата част съпротивителните сили на Монфис свършиха и Вавринка бързо натрупа два пробива аванс, за да сложи точка на спорта след два часа и 43 минути игра.

Швейцарецът, който преследва трети пореден полуфинал в Париж, ще играе в следващия кръг с поставения под №7 Марин Чилич. Хърватинът премина най-бързо от всички през осминафиналите, след като съперникът му Кевин Андерсън се отказа заради контузия при резултат 3:6, 0:3.

Вчера бяха излъчени четвъртфиналните двойки в долната половина на схемата. Те ще противопоставят носителя на рекордните девет титли от "Ролан Гарос" Рафаел Надал срещу Пабло Кареньо Буста и миналогодишния шампион в Париж Новак Джокович срещу Доминик Тийм.
Dnevnik.bg