Бившият футболист на "Нюкасъл" Шейк Тиоте е починал днес вследствие на инфаркт. 30-годишният национал на Кот д'Ивоар е колабирал по време на тренировка със своя отбор "Пекин ентърпрайсис", а по-късно е издъхнал в болницата, съобщи агентът му Емануеле Паладино.

Дефанзивният полузащитник направи отлична кариера в "Нюкасъл", където игра от лятото на 2010 г. до февруари тази година. Котдивоарецът записа 156 мача с екипа на "свраките", 138 от които във Висшата лига на Англия.

Той отбеляза само един гол в тези срещи, но той остава паметен за феновете на английския футбол. С него Тиоте донесе точка на своя отбор при равенството 4:4 с "Арсенал", когато "Нюкасъл" навакса изоставане от 0:4.

Тиоте беше важна част и от националния отбор на Кот д'Ивоар, за който изигра 53 мача. Той игра на две световни първенства - в Южна Африка през 2010 г. и в Бразилия през 2014 г., а освен това беше част от състава, който спечели Купата на африканските нации през 2015 г.

Полузащитникът започва професионалната си кариера в "Андерлехт", където е привлечен едва 18-годишен.

След това преминава през холандските "Рода" и "Твенте", преди да бъде купен от "Нюкасъл" срещу 3.5 милиона паунда. През февруари тази година котдивоарецът напусна "Нюкасъл", за да се насочи към китайското първенство.

На клубно ниво Тиоте два пъти стана шампион на Белгия (2006 и 2007 г.), а с "Твенте" спечели титлата и Суперкупата на Холандия през 2010 г.

Dnevnik.bg