Ако имате проблем с техниката си, звъните в центъра за обслужване на клиенти и един от първите въпроси е "пробвахте ли да рестартирате". Ако сте опитали този ход и все още няма желания резултат, вероятно имате по-голям проблем.

Преди година българският футбол предприе мерки за поемане по нов път. След няколко сезона с честа промяна на броя на отборите в А група, лъкатушене на нестабилни клубове, проблеми с лицензи и серия ранни отпадания от евротурнирите БФС се насочи към кардинални промени.

Година по-късно вратар спаси дузпа, изпълнена от друг вратар, в драматичния бараж между "Левски" и "Верея" и така беше сложена точка на първия сезон в новосъздадената Първа лига. Тя остави разнопосочни мнения най-вече заради по-сложния формат и отборите, домакинстващи далеч от градовете си. Въпреки това БФС постави добра оценка.

Преди повече от година БФС прецени, че е дошло време да се тръгне по нов път, и нае холандската фирма Hypercube, която анализира детайлно българския футбол и проблемите му. След това компанията даде различни предложения за поемане в по-добра посока. След серия срещи и обсъждания клубовете сами одобриха настоящия вариант на първенството.

Една от критиките е, че при него теоретично е възможно даден отбор да загуби всичките си мачове през сезона, а след това с победи в плейофната фаза да се спаси от изпадане. При подобен сценарий най-слабият отбор в Първа лига "Монтана" беше на крачка да се спаси, но загуби с 1:2 решителния мач със "Септември".

"Защо трябваше да се стигне до края на сезона, за да се правят тези анализи? Този формат на първенството беше избран единодушно от всички клубове, като преди това подробно им беше разяснена схемата", каза пред "Дневник" заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

Още преди година той обясни, че ще са нужни три години, за да се направи оценка дали промените носят желания резултат. Сега потвърди думите си. "БФС няма абсолютно никакво намерение да променя или модифицира формата", заяви Колев. От Hypercube следят изкъсо развоя на първенството и посочват, че и в Дания, където се прилага същата формула, в началото е имало недоволни.

Президентът на "Ботев" Ангел Палийски е доволен от новия формат, но смята, че трябва да се помисли върху продължителността на сезона

Според заместник изпълнителния директор на БФС е нормално клубове, които са имали добри резултати, да са положително настроени, а такива със слаби да критикуват. Думите му се потвърждават от мнението на президента на "Ботев" Ангел Палийски. "Ние сме доволни от гледна точка на повишения интерес към първенството. До последно имаше интрига - специално за местата в Лига Европа. Играха се по-завързани мачове", каза той пред "Дневник".

Палийски вижда като недостатък продължителността на сезона, която остави "Ботев" без почивка. "Това, върху което трябва да се мисли, е календарът. За нас се получава така, че от единия сезон започваме подготовка директно за следващия, а това в един момент ще окаже влияние."

Друг проблем е свързан с финансовото състояние на клубовете. При рестарта се обсъждаше идеята за предоставяне на банкови гаранции от участниците в лигата за по 1.5 млн. лева, но постепенно тя изтече между капките. Сега някои клубове, сред които и класиралият се в шестицата "Локомотив" (Пловдив) и борещият се за Лига Европа "Верея", минаха през трудности със забавяне на заплати.

На практика се запази тенденцията от последните години част от клубовете да привършват парите далеч преди първенството да е приключило.

Колев акцентира върху това, че проблемите не са само в България. "В региона няма първенство, което да не се провежда по сходен начин. Малките шампионати в Европа се насочват към този модел, тъй като познатият вариант с по два мача при разменено гостуване остава приложим основно за богатите държави."

"Ако се огледаме, ще видим, че навсякъде около нас има клубове с отнети лицензи, извадени отбори, преструктурирани клубове. Носителят на Купата на Румъния не получи лиценз, "Рапид" (Букурещ) мина през ситуация, сходна с тази в ЦСКА. В Сърбия също имаше проблеми с клубове", продължи той.

Първият мач между ЦСКА и "Левски" през есента беше най-посетеният за годината, а дербито допринесе за телевизионния рейтинг на Първа лига

По думите му целта с Първа лига е била да се повиши качеството, да се върне интригата и така да се ограничи възможността за манипулиране на мачове. "Тенденцията е сигналите от УЕФА за съмнителни мачове да намалява, като тази година е най-ниската точка. Няма как да кажем обаче, че това е заради създаването на Първа лига."

Колев призна, че е била оставена вратичка за включването на ПФК ЦСКА АД в Първа лига, ако се стигне до оздравителен план на дружеството. Такъв не беше приложен и в елита се появи "ЦСКА-София" благодарение на сложната юридическа трансформация с участието на "Литекс" и "Етрополе".

Към клубовете в Първа лига имаше поставени ключови изисквания, свързани с инфраструктурата - да имат хубав терен и осветление. Тези, които не отговаряха, трябваше да домакинстват на чужди стадиони. Благодарение на средствата, отпуснати от държавата, "Дунав" и "Локомотив" (Горна Оряховица) се завърнаха в своите градове, а се очаква от новия сезон и "Черно море" да домакинства във Варна.

Един от най-недоволните в този план беше президентът на "Славия" Венцислав Стефанов, който нееднократно се изказа срещу завишените изисквания. Заради тях белите играят на "Васил Левски". Според Стефанов институциите в България са "тотално абдикирали" и държавата трябва да инвестира поне в клубовете, които имат големи детско-юношески школи и имат социална отговорност.

Два от клубовете, на които държавата даде пари ремонти, вече дори не са част от Първа лига. "Локомотив" (Горна Оряховица) изпадна само един ден след тържественото откриването на реновирания си стадион. "Монтана", за чийто стадион "Огоста" в момента тече обществена поръчка за 1 млн. лева, също се прости с елитния си статут в събота.

При тегленето на чертата след първия сезон в Първа лига в БФС са положително настроени. Дори и след драмите и размяната на декларации около баража между "Левски" и "Верея", недопуснатия до евротурнирите ЦСКА и изчакващия включване в Лига Европа "Дунав".

"Левски" реагира гневно на решението да играе мач със старозагорци, "Дунав" го приветства, а БФС посочи, че "следва буквата на закона".

Всъщност тъкмо баражът за място в Лига Европа между третия "Левски" и идващия от долната част на класирането "Верея" е бил "кулминацията" в първенството според Колев. Той посочи, че при досегашния вариант на А група е нямало как да се стигне до подобен трилър и че тъкмо максималното поддържане на интригата е в основата на промените.

Заместник изпълнителният директор на БФС посочи, че има обективни фактори, които подкрепят добрата оценка. "Посещаемостта и телевизионните рейтинги вървят нагоре", посочи той. Важен фактор при посещаемостта е било завръщането на "Дунав" в Русе. Пряко сравнение по двата показателя с миналия сезон не може да се прави, защото тогава ЦСКА не беше в А група, а сега най-посетеният мач беше дербито на "Васил Левски".

Следващите цели са продуктът да се развие, като се водят разговори за генерален спонсор на първенството. От втория сезон трябва да се подобри и сайтът на лигата, който до момента предоставяше съвсем основна информация и беше далеч от стандартите.

Дневник