Асоциацията на професионалните футболните лиги в Европа (ЕPFL) поиска по-малко отбори да влизат директно в груповата фаза на Шампионската лига, а повече квоти да бъдат разиграни в квалификациите на най-силния клубен турнир.

През лятото на 2016 г. УЕФА обобяви серия промени в най-комерсиалната футболна надпревара. Сред тях бяха гарантирано място в групите за първите четири отбора от четирите топ първенства на Европа, което би оставило едва 16 квоти за всички останали на континента.

Едно от местата ще остане запазено за победителя в Лига Европа, а УЕФА възнамерява да дава "уайлд кард" на бивши победители в турнира, без значение от моментното им класиране.  

Тези промени ще влязат в сила през 2018 г. и ще важат в трите сезона до 2021 г. Президентът на EPFL Ларс-Кристер Олсон обаче се надява УЕФА да промени плановете си и да осигури по-голям достъп до турнира на отборите от по-малките страни.

"Общото мнение на всички лиги е, че трябва да има по-малко клубове, които да се класират директно за груповата фаза. Квалификациите трябва да имат по-голяма тежест и да дават повече възможност на повече отбори да стигнат до групите", заяви Олсон.

Шведът е категоричен, че промените във формата, които ще влязат в сила догодина, ще увеличат разликата между богатите клубове и останалите. Това е едно от нещата, срещу които Александър Чеферин обяви твърдо намерение да се бори при кандидатурата и избора си за президент на УЕФА.

Тази седмица асоциацията на професионалните лиги в Европа постигна споразумение с УЕФА, което ще й гарантира участие във вземането на решения за бъдещи промени в Шампионската лига, засягащи структурата на турнира и програмата на мачовете.

По думите на Олсон оглавяваната от него организация и Александър Чеферин споделят мнението, че има опасност "шепа клубове да доминират европейските турнири".

"Ние сме убедени, че поддържането на конкурентния баланс е необходимо, за да запазим интереса на феновете и да направим състезанията по-интересни", каза още президентът на EPFL.

Дневник