Австриецът Доминик Тийм детронира миналогодишния шампион Новак Джокович и се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос". 23-годишният тенисист постигна категорична победа със 7:6 (5), 6:3, 6:0 и стигна до финалната четвортка в Париж за втора поредна година.

В битка за място на финала, която ще противопостави най-добрите тенисисти на клей през този сезон, Тийм ще се изправи срещу носителя на рекордните девет титли в Париж Рафаел Надал.

Австриецът постигна първа победа срещу Джокович, след като до този момент беше спечели само един сет в петте двубоя помежду им. Двамата се срещнаха само преди три седмици в полуфиналите на мастърса в Рим, когато сърбинът спечели по безапелационен начин - 6:1, 6:0. 

Тийм обаче беше категорично по-добрият тенисист днес, докато Джокович затвърди впечатленията, че все още е много далеч от формата, която преди година го изведе до оформянето на кариерен Голям шлем.

Носителят на 12 титли от Големия шлем пропусна две поредни възможности да спечели първия сет, а драматичната му загуба доведе до огромен срив в играта на бившия номер 1.

Тийм започна по-добре мача и реализира пробив още в третия гейм. Австриецът обаче не успя да затвърди предимството си, след което за втори пореден път загуби подаването си и изостана с 2:4.

Джокович също не се възползва от ситуацията и допусна рибрейк в следващия гейм. В десетия гейм сърбинът пропиля и два поредни сетбола, след като поведе с 40:15 при сервис на съперника.

Така се стигна до тайбрек, в който резултатът се движеше точка за точка. Няколко грешки от бекхенд обаче дадоха два поредни сетбол на Тийм при 6:4 и седмият в световната ранглиста успя при втория.

Оттук до края на двубоя австриецът имаше пълен контрол върху случващото се на корта. Той загуби едва девет точки при свой сервис - седем във втория и две в третия, като даде на съперника само един шанс за пробив, който успя да спаси.

В същото време Тийм реализира четири от своите осем възможности в подаванията на Джокович в тези два сета. И докато сърбинът оказа някаква съпротива във втората част, представянето му в третата беше кошмарно.

Сякаш искайки по-бързо да напусне корта, миналогодишният шампион правеше грешка след грешка, което доведе до скоростна развръзка на последния сет и край на двубоя след 2.15 часа игра.

Дневник