Българските състезателки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви влязоха в топ 10 на световната ранглиста при женските двойки. Те се изкачиха с три позиции до рекордното в кариерата си десето място.

"Има само едно щастие в нашия живот и това е, че след тежки тренировки и много жертви сме постигнали това, за което се борим толкова дълго. Много сме щастливи да си видим имената в топ 10 на света", написаха сестри Стоеви в профила си във фейсбук.

Българките са една от едва двете двойки в челната десетка на света, която не е от Азия. Другата са датчанките Кристина Педерсен и Камила Ритер Юл. Сребърните медалистки от Рио 2016 заемат втората позиция.

Начело продължават да са олимпийските шампионки Мисаки Мацумото и Аяка Такахаши. Това е една от трите японски двойки в топ 10. Три са и двойките от Китай, а две са представителки на Южна Корея.

"Нямаше да успеем без помощта на треньора ни Михаил Попов, на семейството ни, на клуба ни, на Министерството на спорта и на всички вас, които ни подкрепяте до момента", заявиха още сестри Стоеви.

Тази година българските бадминтонистки играха финал на европейското първенство в Дания. Те бяха на един гейм от златните медали, но загубиха от фаворитките Педерсен и Ритер.

Сега сестри Стоеви са устремени към медал от световно първенство, което ще се проведе в Глазгоу от 21 до 27 август. Българките ще преследват първо отличие от шампионат на планетата. 

Дневник