Латвийката Йелена Остапенко се класира за своя първи финал в турнирите от Големия шлем. В много оспорван двубой, който противопостави две рожденички, тя победи швейцарката Тимеа Бачински със 7:6 (4), 3:6, 6:3 и неочаквано стигна до мача за титлата на "Ролан Гарос".

Остапенко, която днес навърши 20 години, стана най-младата финалистка в Париж от сръбкинята Ана Иванович през 2007 г. Тя е и първата непоставена тенисистка, която достига до битката за трофея на червените кортове във френската столица, откакто Мима Яушовец прави това през 1983 г.

Преди тазгодишния "Ролан Гарос" Остапенко имаше едва четири победи в турнирите от Големия шлем и само веднъж беше преминавала втори кръг - през януари на Australian Open. Тя дори все още не е печелила титла при жените, а финалът в събота ще бъде четвъртият в професионалната й кариера.

В опит да стане най-младата шампионка в Големия шлем от Светлана Кузнецова на US Open 2004 и най-младата носителка на трофея в Париж от Ива Майоли през 1997 г. Остапенко ще се изправи срещу победителката от мача между Каролина Плишкова и Симона Халеп.

Остапенко, която заема 47-ото място в световната ранглиста, заслужи мястото си във финала с изключително смела и агресивна игра през целия двубой. Тя беше тенисистката, която винаги търсеше завършващите удари и това в крайна сметка й донесе успех.

Латвийката направи цели 45 непредизвикани грешки, но компенсира с впечатляващите за женски двубой 50 уинъра. При това само три от печелившите й удари бяха директно от сервис, а всички останали й донесоха точка след разиграване.

Бачински, която днес навърши 28 години, очаквано беше далеч по-пасивната състезателка и концентрира своите усилия върху защитата. Тя се стремеше да сведе до минимум грешките си и да чака пропуски от ракетата на младата си съперничка. Това доста често й носеше успех, но се оказа недостатъчно за победата.

Швейцарката направи значително по-малко непредизвикани грешки - 19, но и далеч по-малко печеливши удари - 22, пет от които директно от сервис. Накрая двете бяха разделени само от една точка - 106 за Остапенко и 105 за Бачински.

"През цялото време играех агресивно и търсех завършващ удар, когато имах шанс. Това вероятно ми донесе победата днес. Няма по-страхотен начин да отпразнувам рождения си ден", заяви Остапенко след двубоя.

Латвийката спечели много драматичен първи сет, в който водачеството в резултата се сменяше непрекъснато. Бачински проби първа за 2:0, но Остапенко веднага изравни, а в седмия гейм за втори път спечели подаването на съперничката, за да поведе с 4:3.

Швейцарката съумя да направи бърз рибрейк, а при 5:4 принуди противничката да сервира за оставане в сета. Остапенко не само се справи, а отново стигна до пробив.

Това й даде шанс да сервира за спечелването на първата част при 6:5. Тя не се възползва и позволи пробивът да бъде върнат, но излезе победителка в последвалия тайбрек след 7:4 точки.

Във втората част Бачински отново потегли с пробив. Остапенко веднага го върна, след което затвърди предимството си и поведе с 2:1. 20-годишната латвийка обаче спечели само един от следващите шест гейма и мачът стигна до решителен трети сет.

Той стартира с три поредни пробива, преди Остапенко първа да вземе подаването си и да поведе с 3:1. Тя допусна резултатът да бъде изравнен при 3:3, но в следващите три гейма даде на съперничката едва три точки и сложи точка на спора след два часа и 24 минути игра.

Дневник