Румънката Симона Халеп се класира за финала на "Ролан Гарос" след победа над чехкинята Каролина Плишкова с 6:4, 3:6, 6:3. 25-годишната тенисистка от Костанца стигна до битката за трофея в Париж за втори път след 2014 г., когато отстъпи срещу Мария Шарапова в зрелищен тричасов двубой.

В опит да спечели първата си титла от Големия шлем Халеп ще се изправи срещу голямата изненада на турнира - Йелена Остапенко. Латвийката, която днес навърши 20 години, се наложи в три сета над друга рожденичка - Тимеа Бачински от Швейцария.

Халеп отново демонстрира страхотната си защита и неутрализира мощната игра на Плишкова, която при победа щеше да оглави световната ранглиста. Румънката умело покриваше всяка точка от корта и караше съперничката си да прави удар след удар, което доведе до цели 55 непредизвикани грешки от ракетата на чехкинята.

Плишкова направи седем аса и общо 45 печеливши удара, но не успя да пробие желязната защита на Халеп. Румънката беше изключително стабилна от основната линия и направи едва 14 непредизвикани грешки в разиграните 194 точки.

"Чувството е невероятно. Беше изключително тежък мач. Каролина е номер 3 в света и е много труден съперник. Страхотно е отново да бъда на финал. Надявам се този път да покажа по-добра игра", заяви Халеп в интервюто на корта след победата.

Заемащата четвъртото място в световната ранглиста румънка започна по-добре мача и първа стигна до пробив за 2:1. В следващия гейм тя спаси две поредни точки за пробив и измъкна подаването си, за да поведе с 3:1.

Халеп пропусна няколко възможности да направи втори пробив, включително сетбол в деветия гейм. Тя обаче нямаше проблем да задържи предимството си до края на сета, давайки само четири точки на Плишкова в следващите си три сервис гейма.

Във втората част ролите се размениха. Плишкова пробив първа и поведе 4:2. В следващия гейм чехкинята отрази три точки за връщане на пробива и измъкна подаването си, за да стигне до аванс от 5:2. В деветия гейм световната номер 3 сервираше за изравняване на сетовете и не пропусна възможността след категоричен гейм на 15.

Загубата на втората част не се отрази по никакъв начин на Халеп, която продължи да играе стабилно от дъното на корта и да следва своя план. Румънката нанесе първия удар в решителния трети сет. Тя печели подаването на съперничката в четвъртия гейм, след което затвърди пробива за 4:1.

Плишкова успя да върне пробива и да намали до 3:4. Халеп обаче отговори с бърз рибрейк, след което с безапелационен сервис гейм приключи двубоя в своя полза след точно два часа игра.

Дневник