Днес е денят на мъжките полуфинали в 116-oто издание на "Ролан Гарос". За разлика от женския турнир, в който имаше доста неочаквани резултати, при мъжете почти нямаше изненади - седем от първите осем поставени играха в четвъртфиналите, а трима от първите четирима ще спорят за място на финала.

Лидерът в световната ранглиста Анди Мъри ще се изправи срещу шампиона от 2015 г. Стан Вавринка, а носителят на рекордните девет титли в Париж Рафаел Надал ще срещне единствения играч, който го победи на червени кортове този сезон - австриецът Доминик Тийм.

Първи на корта, в 13.30 часа, излизат Мъри и Вавринка, които играха в полуфиналите и миналата година. Тогава шотландецът детронира швейцареца след 6:4, 6:2, 4:6, 6:2 и за пръв път в кариерата си стигна до финала във френската столица. Той сложи край на серия от три поредни загуби срещу този съперник и записа първи успех срещу него на клей.

Мъри води с 10:7 победи в директните мачове с Вавринка. Шампионът от 2015 г. обаче показва страхотна форма от началото на турнира. Той не загуби нито един сет по пътя към полуфиналите след убедителни победи над Йозеф Ковалик, Александър Долгополов, Фабио Фонини, Гаел Монфис и Марин Чилич. На последните трима, които бяха поставени в основната схема, швейцарецът даде само 28 гейма.

"В други турнири достигането до полуфиналите е било по-трудно, с по-дълги мачове. Факт е, че нещата се развиват доста добре до момента. Чувствам се свеж, чувствам се физически и психически готов", заяви Вавринка в навечерието на мача.

Мъри имаше повече премеждия по пътя към петия си полуфинал в Париж. Той загуби по един сет в три от мачовете си - срещу Андрей Кузнецов в първия кръг, срещу Мартин Клижан във втория и срещу Кей Нишикори в четвъртфиналите.

Срещу Хуан Мартин дел Потро в третия кръг шотландецът спечели два изключително тежки сета, преди да спечели третия на нула, а най-категоричната му победа беше срещу Карен Хачанов в осминафиналите.

Световният номер 1 има труден сезон и след титлата в Доха в началото на февруари (единствената му през 2017 г.) записа пет загуби в девет мача преди "Ролан Гарос". В Париж обаче той подобрява играта си с всеки следващ двубой, а в хода на мачовете все по-осезаемо доминира над съперниците си.

"В момента се чувствам малко като на автопилот, сякаш знам точно какво трябва да правя", каза Мъри след победата срещу Нишикори в полуфиналите.

"Мъри трябва да повиши нивото си, за да има успех срещу Стан. Мъри обаче не е от тези играчи, които играят добре или зле, той играе по правилния или по грешния начин. А Анди знае правилния начин за игра срещу Мъри. Той е гений в тактическо отношение", заяви анализаторът на "Евроспорт" за турнирите от Големия шлем Матс Виландер.

Не преди 16.30 часа на централния корт излиза тенис краля на Париж Рафаел Надал. Испанецът, който има 76 победи в 78-те си мача на "Ролан Гарос", е безкомпромисен до момента. Той стигна до полуфиналите без загубен сет и отпусна общо 22 гейма на Беноа Пер, Робин Хаазе, Николоз Басилашвили, Роберто Баутиста Агут и Пабло Кареньо Буста (рекорд в откритата ера на тениса).

Надал спечели 22 от 23-те си мача на червени кортове този сезон. Днес обаче му предстои най-трудният от тазгодишните му мачове на клей.

В лицето на Тийм Надал ще срещне съперник, който го победи при последната им среща, и който също беше изключително убедителен по пътя към втория си пореден полуфинал в Париж. Австриецът не загуби сет в двубоите с Бърнард Томич, Симоне Болели, Стив Джонсън, Орасио Себайос и Новак Джокович и им даде 38 гейма. 

Надал и Tийм ще се изправят един срещу друг за седми път, като всеки един от двубоите им е бил на червени кортове. Те се срещнаха в трите най-големи турнира на клей преди "Ролан Гарос". Испанецът спечели във финалите в Барселона и Мадрид. Австриецът победи на четвъртфиналите в Рим, но на следващия ден загуби катастрофално от Джокович - 1:6, 0:6.

"Винаги след победа срещу топ тенисист, играя много по-зле следващия ден. Надявам се да успея да се подобря в това отношение", каза Тийм. Днес той ще опита да стане едва третият тенисист в историята, побеждавал три пъти Надал на клей. Досега това се е отдавало само на Джокович (7 пъти) и Гастон Гаудио (3).

Дневник