Спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова се завърна на международната сцена след десетмесечно отсъствие. 24-годишната състезателка остана последна в тройния скок от Диамантената лига в Рим.

Състезанието събра 13 от водещите скачачки в света, а Петрова записа най-добър скок от 13.63 метра. Тя ги преодоля в първия си опит, а в останалите два постигна 13.49 и 13.62 метра.

Това беше първа международна изява за българската лекоатлетка от олимпийските игри в Рио де Жанейро, където се класира 22-а от 37 участнички.

В началото на 2016 г. състезателните права на Петрова бяха спрени заради употреба на мелдоний.

Впоследствие тя беше оправдана, но все още не може да намери формата, която през 2015 г. я изведе до четвърто място на световното първенство и сребърен медал от европейското в зала.

Край на победната серия на Ибаргуен

Юлимар Рохас от Венецуела спечели състезанието в Рим с най-добър скок от 14.84 метра. Тя изпревари с шест сантиметра олимпийската шампионка Катерин Ибаргуен и нанесе първа загуба на колумбийката от повече от година насам.

Представителката на Казахстан Олга Рипакова допълни почетната стълбичка в италианската столица с най-добър опит от 14.64 метра.

Дневник