Шампионът от 2015 г. Стан Вавринка се класира за финала на "Ролан Гарос" след епичен сблъсък със световния номер 1 Анди Мъри. Швейцарецът изоставаше с 1:2 сета, но направи страхотен обрат и спечели с 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 в най-дългия мач от началото на турнира.

Вавринка имаше нужда от четири часа и 34 минути, за да се класира за четвъртия си финал в Големия шлем и втори в Париж. До момента той не е губил мач за титлата в турнирите от голямата четворка, след като спечели Australian Open през 2014 г., "Ролан Гарос" през 2015 г. и US Open през 2016 г.

Швейцарският тенисист записа осма победа в 18-ия си двубоя с Мъри и 18-и успех в последните си 19 двубоя на червените кортове в Париж. В битката за трофея в неделя той ще се изправи срещу победителя от мача между Рафаел Надал и Доминик Тийм.

Преди година Вавринка и Мъри отново се срещнаха в полуфиналите, а шотландецът спечели в четири сета, за да стигне до първия си финал на "Ролан Гарос". Днес обаче швейцарецът беше по-добрият играч на корта и заслужено взе реванш.

Вавринка очаквано беше по-агресивният играч през целия двубой. Още в началото на мача той имаше игрово предимство, но въпреки това позволи на Мъри да измъкне първия сет от ръцете му.

Шампионът от 2015 г. проби в осмия гейм, за да поведе с 5:3 и да получи шанс да сервира за спечелването на сета. Той обаче допусна връщане на пробива, след което при свой сервис пропиля сетбол при 6:5 в тайбрека. Мъри се възползва от пропуските на съперника и измъкна първата част със серия от три поредни точки за крайното 8:6.

Във втория сет Вавринка стабилизира началния си удар и не даде нито една точка за пробив на световния номер 1. Мъри беше начело в резултата до 3:2, но след това швейцарецът спечели четири поредни гейма, реализирайки пробиви в седмия и деветия.

Вавринка се възползва от инерцията и удължи серията си до седем последователни гейма в своя полза, за да поведе с 3:0 в третия сет. Мъри върна пробива и намали до 2:3, но веднага след това отново загуби подаването си и изостана с 2:4.

Световният номер 3 обаче не успя да затвърди предимството си, след което изпадна в дупка и взе само един от следващите шест гейма.

Вавринка обаче запази спокойствие, продължи да притиска търпеливо съперника и в крайна сметка проби страхотната защита на Мъри. За това помогна и фактът, че след края на третия сет швейцарецът започна да сервира изключително добре.

Мъри също поддържаше много високо ниво на начален удар и в четвъртия сет нито един от двамата не успя да се добере до точка за пробив. Стигна се до втори тайбрек и този път Вавринка подходи много по-смело, което му се отплати - 7:3.

В решаващия пети сет шампионът от 2015 г. не само запази игровото си предимство, а и показа по-добра физическа подготовка. Той дори можеше да спечели сета на нула, след като проби три пъти и поведе с 5:0.


Мъри успя да спре серията и да върне единия пробив, но още в следващия гейм отново загуби подаването си. Вавринка сложи точка на спора още при първия си мачбол след страхотен бекхенд по правата, който олицетвори разликата в този двубой.

Вавринка завърши със 77 непредизвикани грешки срещу 36 на Мъри. 32-годишният швейцарец обаче направи и значително повече печеливши удари - 87, само шест от които директно от сервис, срещу едва 36 за съперника.

Dnevnik.bg