Българският национален отбор по футбол загуби с 1:2 при гостуването на Беларус и се отдалечи от световното първенство в Русия през 2018 г. Тимът на Петър Хубчев записа трето поражение в третото си гостуване в квалификациите и остава с актив от девет точки след първите си шест двубоя.

Четири кръга преди края българският отбор заема четвърта позиция, като изостава с една точка от Холандия и с четири от лидерите Швеция и Франция. Шведите оглавиха групата след успех с 2:1 у дома срещу европейския вицешампион.

Беларус постигна първа победа от началото на квалификациите и събра пет точки, а Люксембург остава на последно място с една точка.

Българските футболисти изиграха много неубедителен мач и бяха бързо приземени след победата срещу Холандия в предишния кръг.

Избраниците на Хубчев бяха напълно безидейни в атака срещу добре организираната отбрана на Беларус и почти не създадоха чисти голови положения. Те изпитваха огромни трудности в разиграването на топката и стигнаха до попадение в първите секунди на добавеното време, когато вече изоставаха с 0:2.

В същото време българите допуснаха груби грешки в защита и инкасираха два гола срещу отбор, който имаше общо толкова в досегашните си пет мача.


Беларусите не направи нищо впечатляващо в атака, но умело използваха тактиката с дълги подавания от дълбочина към здравия централен нападател Денис Лаптев, който постоянно тормозеше Божидар Чорбаджийски и Васил Божиков.

Домакините откриха резултата в 33-ата минута, когато Чорбаджийски изпусна Лаптев и го препъна в наказателното поле. Михаил Сиваков се зае с изпълнението на отсъдената дузпа и не сбърка.

До края на полувремето българите не успяха да се отърсят от допуснатия гол и в края на полувремето можеха да получат втори. Михайлов обаче спаси удар на Лаптев.


През второто полувреме националите опитаха да задържат по-продължително топката и да наложат натиск, но атаките им изобщо не се получаваха. В 54-ата минута Спас Делев се контузи и беше заменен от Андрей Гълъбинов, а десет минути по-късно Ивелин Попов отстъпи мястото си на Ивайло Чочев.

Промените не дадоха особен резултат и най-доброто, до което българите стигнаха, беше далечен удар на Петър Занев, който изненада Сергей Черник, но вратарят на Беларус успя да избие с гърди.

В 80-ата минута Павел Савицки овладя дълго подаване по десния фланг, финтира Божиков и преодоля Михайлов с техничен прехвърлящ удар, който два пъти се отби в напречната греда, преди да се озове в мрежата.

България не се отказа да търси попадение и успя да намали в първите секунди на добавеното време чрез Георги Костадинов.

Защитата на Беларус не се ориентира добре след центриране от десния фланг и топката стигна до полузащитника на "Левски", който я насочи в далечния ъгъл.

В същото време Швеция победи Франция с 2:1 и излезе начело в група А. Оливие Жиру даде аванс на "петлите" в 37-ата минута, но само шест по-късно Джими Дурмаз изравни.

В последните секунди на трите минути добавено време Ола Тойвонен донесе победата на домакините. Той се възползва от груба грешка на Юго Лорис и прати топката във вратата с удар за центъра.

Двата отбора събраха по 13 точки, а освен това има пълно равенство в мачовете помежду им, след като през ноември Франция спечели с 2:1 в Париж. Шведите обаче са начело в групата заради по-добра голова разлика.

В третия мач от групата Холандия нямаше никакви проблеми срещу Люксембург у дома и спечели с 5:0.

Ариен Робен, Уесли Снайдер, Джорджиньо Вайналдум, Куинси Промес и Винсент Янсен се разписаха за "лалетата".

Dnevnik.bg