Йелена Остапенко поднесе една от най-големите сензации в историята на "Ролан Гарос" и грабна титлата при жените. Само два дни, след като навърши 20 години, латвийката вдигна победоносно ръце след страхотен обрат срещу Симона Халеп – 4:6, 6:4, 6:3 за час и 59 минути.

Остапенко е първата непоставена тенисистка, която печели трофея "Сузане Ленглен", откакто Мима Яушовец прави това през 1977 г.

Преди тазгодишния "Ролан Гарос" Остапенко имаше едва четири победи в турнирите от Големия шлем от общо 17 мача, като никога не беше преминавала по-напред от втори кръг. 

Успехът над румънката е и едва трети за латвийката над действаща тенистка от Топ 10.

Мачът се превърна в сблъсък на две философии - Халеп заложи на консервативната стратегия и сигурна игра от основната линия, докато младата Остапенко спечели неутралните зрители с агресивните отигравания.

Остапнеко завърши с 54 уинъра и 54 непредизвикани грешки, като не изневери на атакуващия си стил през целия мач.

В първия сет имаше общо пет пробива – два за Остапенко и три за Халеп. Румънката спечели сета благодарение на по-големия си опит.

Халеп показа голяма стабилност и макар, че направи само един уинър, спечели от чистата си игра, довела до само две непредизвикани грешки. За сметка на това сензацията Остапенко имаше 23 грешки в първия сет.

Поражението в първия сет изнерви Остапенко и качеството в нейната игра изведнъж изчезна. Халеп беше много стабилна в защита и благодарение на това дръпна бързо с 3:0 във втория сет.

Всичко изглеждаше приключило за младата латвийка, която разбра, че няма какво да губи и рискува максимално.

Тя спаси общо седем възможности за пробив, за да докара нещата до 3:3 гейма, след като в един момент беше пред угрозата да изостава с четири. Остапенко усети колебанието у Халеп и успя да се възползва, затваряйки сета с 6:4.

В третия сет битката се завърза, но Халеп отново се откъсна при 3:1. Последва изравняване за 3:3, а после и късметът позволи на Остапенко да излезе напред след пробив. Неин мощен удар се удари в мрежата и падна неспасяемо в полето на румънката.

Именно пробивът за 4:3 се оказа решаващ в мача. Остапенко не допусна нов обрат и затвори мача с 6:3.

Победата е общо пета трисетова за латвийката в тазгодишния турнир. Тя прекара повече от 40 часа на кортовете, за да грабне трофея.

"Още не мога да повярвам какво се случва. Обичам ви, радвам се, че споделяте този момент с мен. Симона е страхотна и аз знаех това. Пропусках, но си повтарях, че не трябва да спирам да бъда агресивна", каза шампионката.

След загубата Халеп се изкачи от четвърто на второ място в ранглистата, но пропусна да стане №1 при победа. Това е второ нейнопоражение в Париж след 2014 г.

"Искам да поздравя Йелена. Тя игра страхотно и заслужава победата. Наслаждавай се на успеха си", каза Халеп след мача.

Дневник