Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели квалификацията за Гран при на Канада и ще стартира от полпозишън в утрешното състезание. Трикратният световен шампион буквално размаза конкуренцията и изпревари с три десети от секундата големия си съперник Себастиан Фетел.

Това е 65-и полпозишън в кариерата на Хамилтън, като по този показател той се изравни с кумира си Аертон Сена. Единствен пред британеца вече е само Михаел Шумахер с 68.

Британецът получи голям подарък след квалификацията, след като семейството на Сена даде оригинален шлем на бразилеца. 


Въпреки, че имаха сериозен проблем от началото на уикенда с намирането на скорост и бързо загряване на гумите, "Мерцедес" бяха на висота в нужния момент. Съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас ще стартира трети, след като изпревари Кими Райконен.

Топ 10 попълниха двамата пилоти на "Ред Бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо, Фелипе Маса с "Уилямс", съотборниците от "Форс Индия" Серхио Перес и Естебан Окон, както и Нико Хюлкенберг с "Рено".

"Ферари" бяха много бързи през сезона дотук, но аз натиснах много здраво днес. Това беше една секси обиколка, колата беше фантастична. Благодаря на отбора", каза Хамилтън след квалификацията.

"Не съм щастлив от представянето си, допуснах няколко неточности и не успях да наваксам. Ние обаче имаме нужния ритъм в състезателна дистанция, така че да видим как ще се представим утре", сподели вторият от квалификацията Себастиан Фетел.

За четвърти път от началото на сезона Хамилтън спечели квалификацията. За шести път в кариерата си той ще потегли първи в Канада, където през 2007 г. спечели дебютната си победа във Формула 1.

Днееник