Новият капитан на английския национален отбор Хари Кейн спаси родината си в дербито срещу Шотландия. Централният нападател се разписа дълбоко в продължението, за да донесе равенството 2:2 на стадион "Хемпдън парк" в Глазгоу. Англия откри чрез резервата Алекс Окслейд-Чембърлейн, но шотландците обърнаха с два късни гола на Лий Грифитс, за да се стигне до още по-драматичното изравняване.

Битката за Британия започна със скандал, след като повече от 45 хиляди шотландци по трибуните освиркваха химна на Обединеното кралство "Бог да пази кралицата". "Гайдарите", които са без победа над съседа си от 1999 г. се надяваха, че точно в 114-ото издание на сблъсъка ще победят.

Домакините стартираха по-силно мача и обсадиха вратата пред Джо Харт. На стража на Англия обаче така и не му се наложи да се намесва.

До почивката по-чистите положения бяха за Трите лъва, но Кейн и Маркъс Рашфорд нямаха късмет. Младият нападател на "Манчестър юнайтед" преодоля вратаря Гордън и стреля към опразнената мрежа, но ударът му беше избит от голлинията.

В 70-ата минута Англия поведе чрез резервата Окслейд-Чембърлейн. Халфът, който се беше появил само 5 минути по-рано, навърза четирима защитници в синьо и след лек рикошет матира Гордън – 0:1.

Домакините се вдигнаха на щурм в оставащите минути и подкрепяни от пълния "Хемпдън парк" успяха да обърнат англичаните.

В 87-ата минута Лий Грифитс стреля неспасяемо от пряк свободен удар и с фалцов удар с левия крак не остави шанс на Харт. 2 минути по-късно шокът беше пълен, след като Грифитс още веднъж вкара от фаул.

Кейн обаче не беше казал тежката си дума, като в 93-ата минута донесе точката на Англия. Той вкара след дълъг пас на Рахийм Стърлинг и елементарна грешка на шотландската защита, която го остави непокрит.

Англия запазва първата позиция в група F на световните квалификации с 14 точки. Шотландия е 4-а с 8 точки.

В друг мач от групата Словения победи с 2:0 аутсайдера Малта. Точни бяха Йосип Иличич и Миливое Новакович, който изигра последния мач в кариерата си.

Словенците се доближиха на 3 точки от Англия.

В група А Дания победи Азербайджан с 3:1 като гост, а в група С Северна Ирландия се наложи с 1:0 над Азербайджан, отново като гост.

Дневник