Националният отбор по волейбол загуби драматично от Канада във втория си във Варна. В двубой, изпъстрен с много нерви и напрежение, "кленовите листа" показаха по-здрави нерви и спечелиха с 3:1 (27:25, 30:28, 21:25 и 25:23) за два часа и 31 минути.

България не намери отговор на мощната канадска атака, а в решаващите моменти нямаше и късмет.

Селекционерът Пламен Константинов заложи на същата стартова шестица, която победи Полша с 3:2, ден по-рано. Започнаха Георги Братоев, Николай Николов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Николай Пенчев и Тодор Скримов, а либеро беше Теодор Салпаров. 

Двубоят се движеше точка за точка, като България поведе с 8:7 при първата техническа пауза. Последваха много силни минути за канадците, които трупаха актив главно чрез капитана Джон Перин и Греъм Виграс.

Първият беше най-стабилния нападател на "кленовите листа", докато Виграс затрудни българския отбор със сервиса си. В края на гейма канадците се откъснаха и поведоха 22:18. След таймаут от Константинов последва изравняване за 23:23, но гостите показаха по-здрави нерви и затвориха гейма с 27:25.

Ситуацията във втората част се повтори. България водеше до първата техническа пауза, но после капитанът на Канада Перин все нещата в свои ръце. Развоят премина през няколко обрата и равенства в резултата.

Българският тим се изнерви, а няколко дискусионни решения на първия седия не подобриха ситуацията. Блокадата не работеше както обикновено и това позволи на Канада да спечели и втория гейм – 30:28.

В началото на третата част Канада поведе с няколко точки и на полето се появи Розалин Пенчев, който смени Скримов. Това промени играта и България започна да действа доста по-уверено в атака. След няколко успешни изяви и в защита, българският тим спечели частта с 25:21.

Това доведе до импулс за България и тимът отвори комфортна разлика в началото на четвъртия гейм. Няколко успешни атаки доведоха до 10:4, но добра контраигра на канадците и стабилна блокада им донесоха серия от четири поредни точки.

Напрежението си каза думата и опитните волейболисти в българския тим не можаха да поведат отбора напред. Соколов нямаше ден, а дори и влизането на резервния разпределител Георги Сеганов не освежи играта.

Канада съумя да поведе след втората техническа пауза и да задържи аванса си, спечелвайки гейма с 25:25.

България остава на 8-о място в класирането на Световната лига с 5 точки. Отборът има 2 победи, а геймото отношение има 9 спечелени и 13 загубени.

Последният мач от турнира във Варна е утре от 20:40, когато България приема олимпийския шампион Бразилия.

Дневник