Италианецът Андреа Довициозо с "Дукати" спечели втора поредна победа в MotoGP след безапелационен успех на пистата Каталуня, край Барселона. Преди седмица той беше първи и в Гран при на Италия на "Муджело".

Състезанието предложи голяма интрига и много смени на водачеството, но благодарение на добро темпо и отлично пазене на гумите, Довициозо изпревари местните любимци, каталунските звезди Марк Маркес и Дани Педроса с "Хонда".

Педроса започна от полпозишън и се изстреля далеч от преследвачите си. Каталунецът се надяваше на първа победа у дома от 2008 г., но още в края на първата обиколка беше изпреварен от Хорхе Лоренсо с другото "Дукати" и съотборника си Маркес.

 Довициозо стартира едва седми, но след няколко отлични маневри се доближи до челната тройка. Температурата от 57 градуса на пистата се оказа голям проблем за повечето пилоти и те започнаха да губят темпо.

Италианецът обаче беше много бърз и благодарение на мощния двигател на своето "Дукати" излезе начело след третата обиколка. Маркес и Педроса опитаха да го поставят под напрежение, но към края на състезанието загубиха дистанция от лидера.

Лоренсо завърши четвърти пред Йоан Зарко, Фолгер и Алваро Баутиста.

Звездите на "Ямаха" Валентино Роси и Маверик Винялес имаха голям проблем с гумите и след трудната квалификация, не се представиха добре и в състезанието. Роси финишира осми, а Винялес десети.

Победата на Довициозо го доближи само на 7 точки от лидера в шампионата Винялес (111 точки). Действащият световен шампион Маркес е с 88, а Дани Педроса с 84 излезе четвърти, само на точка пред Валентино Роси.

Успехът на Довициозо е още по-ценен, след като за първи път от 7 години насам, "Дукати" спечели две поредни в MotoGP.

Следващият старт е на 25 юни на трасето Асен в Холандия.

Дневник