Националният отбор по волейбол взе голяма победа в Световната лига, надигравайки олимпийския шампион Бразилия. Пълната зала във Варна видя много силна игра от момчетата на Пламен Константинов, които се наложиха с 3:1 (25:22, 25:19, 23:25, 25:19) за час и 40 минути.

За разлика от двубоя с Канада, ден по-рано, този път всичко в играта на българския отбор се получаваше. Волейболистите бяха много по-стабилни на блокада, а началният удар работеше безотказно.

Пламен Константинов направи само една промяна в състава от двубоя с Канада, като Розалин Пенчев започна вместо Тодор Скримов. Бразилският треньор Ренан Дел Зото реши да остави на пейката титулярния си разпределител Бруно Резенде, давайки му почивка.

 

От самото начало двата отбора се захапаха и срещата вървеше точа за точка, с лека промяна във водачеството. Добрата новина за българския състав обаче беше, че този път сервиса работеше.

Силният начален удар на Соколов и Розалин Пенчев затрудняваше много бразилците и именно те имаха голяма роля за спечелването на първия гейм с 25:22.

Появата на Бруно на полето във втората част доведе до силно начало за Бразилия. Олимпийските шампиони поведоха с 5:1, а при първата техническа пауза авансът им беше 2 точки.

Последва силна серия на българския тим, за да може той да се откъсне с 16:13 при второто прекъсване. Силен сервис и непробиваем блок доведоха до постоянно увеличаване на аванса. Ас на Йосифов донесе и втория гейм на сметката на България – 25:19.

В третия гейм Бразилия засили агресията, южноамериканците започнаха да рискуват много повече при началния си удар и това им донесе успех. Олимпийските шампиони водеха и при двете технически паузи.

Въпреки добра серия на българския тим в края, бразилците успяха да спечелят гейма с 25:23.

Драматичният развой на гейма не разстрои момчетата на Пламен Константинов, които бързо се събраха и заиграха много силнов в четвъртата част.

Нито за миг водачеството не беше изпуснато, а силният сервис отново носеше успех. Победата беше гарантирана след 25:19 в последния гейм.

Успехът изкачва България на 6-о място в класирането, само на точка от петия Полша.

Следващият турнир от Световната лига е между 16 и 18 юни в Аржентина. Останалите два отбора, които ще участват там са Бразилия и Сърбия.

Дневник