Цветана Пиронкова се класира за първия си четвъртфинал през 2017 г., след като постигна втора поредна безапелационна победа в турнира на трева в Нотингам.

След като в първия кръг даде само четири гейма на чехкинята Тереза Мартинцова, днес най-добрата българска тенисистка премина експресно и през Куруми Нара от Япония - 6:3, 6:2.

Пиронкова имаше нужда от 77 минути, за да запише втора победа във втория си двубой срещу 25-годишната японка, която се намира 35 места по-напред в световната ранглиста. Успехът й донесе и важни точки в борбата за завръщане в топ 100 пред "Уимбълдън". 

В спор за място на полуфиналите в Нотингам българската тенисистка ще се изправи срещу победителката от мача между поставената под №5 Луцие Шафаржова от Чехия и Су Вей Хсие от Тайван.

Пиронкова започна по-колебливо мача с Куруми Нара и допусна ранен пробив за 1:2. Тя обаче бързо намери своя ритъм и спечели четири поредни гейма. Нара спря отличната серия на съперничката за 3:5, но българката приключи по безапелационен начин първия сет със сервис гейм на нула.

Пиронкова продължи да доминира и спечели първите четири гейма на втората част. Тя дори имаше шанс да реализира трети пореден пробив и да поведе с 5:0, но Куруми Нара успя да спаси подаването си и да се задържи в мача.

Японката успя да вземе и следващото си подаване за 2:5, но това беше всичко, до което българката й позволи да стигне.

Пиронкова показа отличен начален удар и завърши мача със 74% вкаран първи сервис. Тя загуби само седем от 39-те точки, които бяха разиграни след първите й сервиси.

Вторият начален удар създаде проблеми на българката, но пък тя показа много стабилна и уверена игра в ключовите моменти от двубоя. 29-годишната пловдивчанка реализира четири пробива при петте си възможности и загуби само веднъж подаването си при трите възможности, които се откриха пред Куруми Нара.

Четвъртфиналът в Нотингам е първият за Пиронкова от една година насам. Последният й отново беше на тревни кортове - миналия юни в Бирмингам.

Българката ще разбере следващата си съперничка в четвъртък, а в петък ще опита да стигне до първия си полуфинал от турнира в Сан Антонио през март 2016 г.

Дневник