В петък, 16 юни, най-вероятно ще стане ясно дали вицешампионът ЦСКА ще участва в европейските клубни турнири през този сезон. Това заяви днес спортният директор на червените Пламен Марков на пресконференция на стадион "Българска армия".

УЕФА отказа да допусне отбора до участие в Европа до 2018 г., тъй като го счита за новосъздаден клуб, който не покрива т.нар. тригодишно правило. Червените обжалваха решението на европейската централа пред спортния арбитражен съд в Лозана.

"На този етап няма окончателно развитие. Очакваме едно вероятно решение, свързано с арбитражния съд, което ще стане утре", каза Марков.

Старши треньорът Стамен Белчев заяви, че неяснотата около евротурнирите се оказва голяма спънка за лятната селекция. "Някои от футболистите, които по-рано договаряхме, отказаха поради тази причина. Когато преговаряхме, те знаеха, че ние ще участваме в евротурнирите."

ЦСКА е договорил само едно ново попълнение до момента - бразилеца Енрике Роберто Рафаел. 23-годишният халф тренира с отбора от няколко дни и днес трябваше да бъде представен пред медиите. Така беше обявено на официалния сайт на клуба, но това не се случи.

"Така сме преценили. За да не го представим, значи имаме някакви съображения, които не искаме да ги коментираме на този етап. Знаете, че ЦСКА винаги е бил прозрачен към хората, които отразяват случващото се в нашия клуб", каза Марков. 

Белчев обясни, че трябва да се "уточнят някои неща около договора му".

"Надяваме се до часове всичко да е наред и да бъде представен", допълни старши треньорът. По думите му "най-вероятно в петък" ще има още един нов футболист.

"Водим преговори и с други играч. Очакваме в близките дни да има развитие, но не бързаме и не искаме на всяка цена да вземем количество. Искаме да вземем качество и да сме сигурни, че футболистите, които привлечем, ще ни помогнат. За съжаление неяснотата около евротурнирите малко забавя нещата", каза още Белчев.

Заради казуса с участието в Лига Европа ЦСКА обяви "по-гъвката" програма за предсезонната подготовка. Тимът заминава на лагер в Австрия в събота и ще остане там до 25 юни.

Червените ще вземат участие в приятелски блиц турнир и ще изиграят още три контролни. Блиц турнира ще е в неделя, 18 юни, като в него ще се включват още австрийския "Вакер" (Инсбрук) и "Габала" от Азербайджан.

На 21 юни е най-престижната от контролите - срещу "Зенит" (Санкт Петербург). Два дни по-късно ЦСКА ще премери сили с "Университатя" (Крайова), а последната проверка е на 24 юни срещу друг отбор от Азербайджан - "Карабах". 

Дневник