Цветана Пиронкова спечели сет на нула срещу поставената под №5 Луция Шафаржова, но отпадна в 1/4-финалите на турнира на тревни кортове в Нотингам.

Българката отстъпи с 3:6, 6:0, 6:4 и от понеделник ще бъде под №150 в световната ранглиста, което почти сигурно ще я прати в квалификациите на "Уимбълдън". Това ще застраши серията й от 46 поредни участия в основната схема на турнирите от Големия шлем.

Пиронкова и Шафаржова изиграха много оспорван двубой, който продължи 1.50 ч. и премина през десет пробива. 29-годишната българка дори спечели повече точки - 87 срещу 82, но въпреки това допусна пета поредна загуба в шестия си двубой с 30-годишната чехкиня. 

Пиронкова имаше две ранни възможности да пробие в четвъртия гейм на първия сет. Шафаржова обаче се спаси и изравни резултата, а още в следващия гейм проби подаването на българката.

Чехкинята затвърди предимството си и имаше три шанса да спечели сервис гейма на съперничката за втори пореден път. Пиронкова се измъкна от трудната ситуация и дори получи шанс да върне пробива при 3:4.

Шафаржова обаче намери сервиса си в най-критичния момент, спечели подаването си за 5:3, след което сложи край на сета с пробив на нула.

Във втората част Пиронкова започна да играе много стабилно в защита и да праща по-дълбоки удари от дъното на корта. Това доведе до множество грешки от ракетата на Шафаржова, която не можеше да намери отговори срещу бекхендите на българката.

Пиронкова не само спечели сета на нула, а увеличи серията си до осем поредни гейма, за да поведе с пробиви и 2:0 в решителната третата част. В този момент дойде поредният обрат на корта. Шафаржова спечели следващите четири гейма и се доближи до победата.

Пиронкова отговори по страхотен начин, печелейки осем поредни точки, за да изравни резултата - 4:4. При 4:5 българката сервираше за оставане в мача и поведе с 30:0, но се поддаде на напрежението и загуби подаването си, което сложи край на мача.

В спор за място на финала Шафаржова ще се изправи срещу хърватката Дона Векич. Другият полуфинал противопоставя поставената под №1 Джоана Конта и Магдалена Рибарикова.

Дневник