С двубоя между домакина Русия и Нова Зеландия днес ще бъде даден старт на голямото футболно събитие на 2017 г. - Купата на конфедерациите. Москва, Санкт Петербург, Казан и Сочи ще посрещнат надпреварата, която се явява генералната репетиция за световното първенство през 2018 г.

До началото на мондиала остава по-малко от година, а юбилейното десето издание на турнира на континенталните шампиони ще е първият истински тест за Русия като организатор.

Осем отбора се включват в битката за трофея на фона на футболното хулиганство в страната, опасенията за сигурността и твърденията за корупция. Въпреки състезателния характер на турнира, вниманието ще бъде насочено върху домакините, които ще опита да впечатлят футболния свят с организация и да получат висока оценка от ФИФА.


В същото време феновете в Русия ще очакват и добро представяне на терена. "Сборная" им носи предимно разочарования в последните години, но сега всички в страната се надяват на призово класиране в конкуренцията на световния шампион Германия и континенталните първенци Португалия, Мексико, Чили, Камерун, Австралия и Нова Зеландия.

"Днес е много важен ден, защото сме на прага на футболен турнир на шампиони. Русия обеща пред ФИФА да се подготви за купата и е готова за това", каза президентът на руския футболен съюз Виталий Мутко.

Преди година руски и английски фенове се биха на стадиона и по улиците в Марсилия по време на европейското първенство във Франция. Масовите безредици раниха десетки души, което накара властите да екстрадират някои от футболните хулигани.

"Не виждам нищо нередно в това феновете да се бият. Точно обратното. Браво, момчета, продължавайте в същия дух", написа в "Туитър" заместник-председателят на руския парламент Игор Лебедев. Той дори предложи футболното хулиганство да бъде легализирано и да се превърне в спорт.

Поведението на привържениците сложи черна точка върху Русия. ФИФА остава сериозно загрижена за развитието на хулиганските движения в страната и връзките му с крайно десните екстремистки групировки.

Расизмът е една доста деликатна тема в Русия. Много чужденци са се оплаквали, че са били обиждани на расова основа от феновете, като не са взети никакви мерки срещу тях.

Преди дни ФИФА прие тристепенния план за промотиране на честна игра по време на Купата на конфедерациите. Според него гловните съдии ще могат да спират мачове от по всяко време при наличието на дискриминационни транспаранти и възгласи от трибуните. На трибуните ще бъдат разположени, които да следят за расистки и хомофобски прояви.

"Toва са основополагащи промени в борбата с дискриминацията. И двете инициативи са допълнителен инструмент за съдиите и официалните лица в предотвратяването на дискриминационните нагласи. Така ще се гарантира, че атмосферата по стадионите е в духа на феърплея и взаимното уважение", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Заради зачестилите терористични атаки в Европа, сигурността на запалянковците около и на стадиона стои на дневен ред. Според организационния комитет на Купата на конфедерациите руските служби за сигурност са подготвени за действие във всякакви ситуации.

"Към този момент няма непосредствена опасност от терористични атаки в Русия. Взели сме всички необходими мерки заради зачестилите атаки на масови мероприятия по света. Целта ни е неутрализация на всякакви рискове и на първо място терористични атаки", каза ръководителят на федерална служба за безопасност Алексей Лаврищев.

Инфантино дори заяви на среща с Владимир Путин, че той и ръководената от него организация нямат абсолютно никакви съмнения, че Русия ще изпълни всички изисквания и ще организира две страхотни първенства.

"Не само като президент на ФИФА, но и като обикновен фен на футбола каня целия свят да дойде в Русия за Купата на конфедерациите и световното първенство и да опознае тази невероятна страна", каза тогава швейцарецът.

В първия мач от турнира домакините от Русия приемат Нова Зеландия от 18.00 часа българско време на новия стадион в Санкт Петербург. Надпреварата ще продължи до 2 юли, като другите градове домакини са Москва, Сочи и Казан.

Dnevnik.bg