Официалният сайт на ЦСКА публикува изявление на правния екип на клуба по въпроса с участието на червените в Лига Европа. Към днешна дата тимът е участник в европейските турнири, но се изкачва решение на УЕФА в понеделник.

По казуса ЦСКА е представляван от Първан Първанов, заедно с колегите си Джефри Кеслер, Дейвид Феер и Майкъл Степяк, председател, заместник председател и съдружник в спортната практика на международната кантора Уинстън § Строун.

"В своето решение от 29.05.2017 г. УЕФА отказва да направи така поисканото от БФС "изключение". Мотивите на решението стъпват върху непълна фактическа обстановка и без да отчетат, че с влязло в сила решение, с което ЦСКА е лицензиран за участие в Първа Лига за сезон 2016/2017 година, Правната и Лицензионна комисии към БФС са приели правилото за "трите години" за спазено. Така, в рамките на основното лицензионно производство за 2017/2018 г., в рамките на изключителната си компетентност, и в съответствие със скрепения в Българската конституция и международното право принцип за правна сигурност, Лицензионната комисия към БФС удостовери лицензоспособността на ПФК ЦСКА за сезон 2017/2018 г. и издаде лиценз за участие в европейските клубни турнири. Актът на лицензиране бе съпътстван от спазването на всички изисквания на УЕФА за конституиране на ПФК ЦСКА като редовен участник в Лига Европа за сезон 2017/2018", се казва в становището на правния екип на червените.

Юристите обясняват още, че ЦСКА е внесъл жалба в Международния арбитражен съд (КАС) като пакет от предварителни обезпечителни мерки. Според тях неучастие в Европа ще нанесе непоправими вреди.

"Принудена да се защитава от почти сигурната заповед от страна на КАС, УЕФА изрично призна своето решение от 29.05.2017 за преклудирано от последващият лиценз, издаден от БФС, и декларира, че счита ЦСКА за пълноправен лицензиран участник в Лига Европа. Вземайки впредвид факта, че УЕФА признава, че ЦСКА ще бъде участник в Лига Европа 2017/2018 година, и следващата се от този факт липса на непоправими вреди, за ЦСКА, на 16.06.2017, КАС отхвърли искането за предварителни обезпечителни мерки като ненужни", добавя правния екип на ЦСКА.

При така заявената позиция от УЕФА в рамките на производството по предварителни обезпечителни мерки, производството по основната апелативна жалба вероятно ще бъде прекратено.

От ЦСКА заявяват още, че в случай на процесуални действия от страна на УЕФА, са готови да защитват своите права пред КАС и швейцарски съдилища.

Dnevnik.bg