Българският национален отбор по волейбол спечели задължителната победа срещу Сърбия и запази шансове да се класира за финалите на Световната лига за пръв път от 2013 г. Тимът на Пламен Константинов обаче не държи нещата в свои ръце преди последния си мач от груповата фаза.

Тази нощ от 1.10 часа българско време националите ще се изправят срещу домакина Аржентина. Когато излязат на игрището в Кордоба, българските волейболисти вече ще са напълно наясно със ситуацията.

Двубоят може да се окаже без значение, ако намиращите се по-напред в класирането Белгия, Полша и Русия спечелят своите последни срещи. Ако обаче поне един от тях загуби, българите ще бъдат в позиция да атакуват място във финалната шестица.

Националите имат десет точки - една по-малко от Русия, две от Полша и четири от Белгия, както и доста по-лошо геймово съотношение - 15:19 срещу 16:16 за руснаците и поляците и 18:16 за белгийците.

В тази ситуация единствено загуба на някой от съперниците - без значение с какъв резултат - ще даде шансове на българския отбор.

Първи своя мач ще изиграят белгийците, които посрещат Франция от 16.00 ч. в Антверпен. Другите два двубоя са на полска земя - Русия срещу Иран от 17.25 ч. и Полша срещу САЩ в 20.25 ч.

Европейският шампион Франция вече си гарантира първото място в груповата фаза, след като записа седем победи в първите си осем мача и събра 22 точки.

Миналогодишният победител в Световната лига Сърбия също е сигурен участник във финалите след шест победи и две загуби.

Бразилия заема третата позиция с пет успеха и три поражения, но е домакин на финалната шестица, така че има гарантирано място, независимо къде ще завърши в класирането.

Белгия, Полша, Русия, България и Канада, които имат по четири победи и четири загуби, ще се борят за останалите три места. САЩ също запазват шансове въпреки петте си поражения.

Иран, Аржентина и Италия нямат шанс да продължат в следващата фаза, но също има за какво да играят, тъй като завършилият на последното, дванадесето, място може да изпадне от елитната група.

Dnevnik.bg