Португалия и Мексико завършиха наравно 2:2 в първия си мач от Купата на Конфедерациите. Двата отбора напълно оправдаха очакванията да направят предпазлив мач и да не рискуват, след като са сочени за фаворити в своя поток. Португалците на два пъти повеждаха, но въпреки това късни голове в двете полувремена ги лишиха от победата.

Куарешма откри за европейските шампиони в 35-ата минута, но преди почивката Ернандес изравни за "ацтеките". 4 минути преди края Соареш пак изведе португалците напред, но в 92-ата минута Ектор Морено донесе точката за "ацтеките".

Португалците започнаха с всички най-опитни футболисти в стартовия си съсав. Кристиано Роналдо, около който в последните 10 дни постоянно има шум, поведе европейския шампион с капитанската лента.

Иберийците бяха доста предпазливи в самото начало, докато Мексико пое инициативата и обсади вратата на Руй Патрисио.

Все пак в 21-ата минута Португалия откри резултата чрез Пепе. Той добави удар на Роналдо, който се отби в гредата, но попадението беше отменено, след като ситуацията беше разгледана на видеоповторение.

Отмененият гол само активизира европейските шампиони и в 35-ата минута те вече бяха напред в резултата. С едно движение Роналдо елиминира трима мексикански защитници едновременно и подаде на Куарешма, който излъга Очоа и вкара – 1:0!

В края на полувремето обаче иберийците допуснаха гол, дело на Хавиер Ернандес. Чичарито се разписа с летящ плонж след хубаво центриране на Карлос Вела, 3 минути преди паузата.

Секунди по-късно Ернандес пропусна да вкара още веднъж, но стреля много неточно.

След почивката темпото значително спадна, като мексиканците се прибраха в собствената си половина и решиха да не предприемат излишни рискове.

Португалия беше по-активния отбор, но Роналдо беше пазен много зорко. Капитанът на европейските шампиони във всеки един момент имаше двама мексиканци около себе си и трудно можеше да измисли нещо.

"Ацтеките" се прибраха прекалено дълбоко в собствената си половина и не оказваха почти никаква съпротива в пресирането на съперника. Те сами се вкараха в беля, като в последните минути пуснаха гол.

В 85-ата минута десният бек Седрик Соареш се оказа най-близо до топката и шутира силно, топката се отби в тялото на Ектор Ерера и влетя в мрежата за втори път.


Тъкмо когато португалците се виждаха победители в мача, "ацтеките" отново ги шокираха с късен гол. Джонатан дос Сантос центрира от корнер, а Ектор Морено скочи най-високо и вкара топката в мрежата.

Следващите мачове от група А са в сряда 21 юни. От 18.00 ч. Русия приема Португалия, а от 21.00 ч. Мексико се изправя срещу Нова Зеландия.

Dnevnik.bg