Националният отбор по волейбол не успя да се класира за финалите в Световната лига, след като отстъпи с 1:3 (16:25, 21:25, 25:23, 19:25) от Аржентина. България остава на 9-о място с 10 точки от 4 победи и 5 загуби.

Нищо в играта на момчетата на Пламен Константинов не се получаваше, като на ниво бяха единствено центровете и епизодични прояви на Розалин Пенчев. Аржентинците завършиха с двойно по-добри показатели при блокадите и сервисите и в ключовите моменти играха по-добре.

Още преди началото на мача българските волейболисти получиха два подаръка, които улесниха максимално задачата им за класиране на финалите на Световната лига. 

Първо Франция, който е сигурен финалист, победи с 3:0 Белгия, а след това САЩ остави Полша извън борда. Янките надделяха над световния шампион в Лодз и помогнаха на България.

Срещата с Аржентина обаче по никакъв начин не започна добре за България. В състава на Пламен Константинов липсваше настроение и хъс за победата. Първото техническо прекъсване дойде при две точки аванс за аржентинците – 8:6.

Българският състав не намери отговор на добрите атаки на Бруно, който беше безгрешен в атака. Втората пауза дойде при три точки аванс за домакините, а Пламен Константинов потърси промяна с включването на Георги Сеганов и Жани Желязков вместо Георги Братоев и Цветан Соколов.

И това не донесе нужния ефект, а Аржентина спечели първата част с 25:16.

Във втората част Сеганов остана на полето, но Аржентина беше отборът, който диктуваше темпото. Гаучосите поведоха, но България имаше крехък аванс от една точка при първата техническа пауза – 8:7.

Оттам насетне обаче ситуацията от първия гейм се повтори. Бруно и Поглажен бяха перфектни в атака, а в защита аржентинците вадеха невероятни топки.

Домакините играха вдъхновено, подкрепяни от над 10 хиляди души в залата "Орфео Супердромо" и всичко им се получаваше. Силната игра на аржентинците неутрализира и най-силния елемент на българския отбор блокадата.

До средата на втория гейм българският тим имаше само една блокада, срещу 7 за домакините. За разлика от мача със Сърбия на ниво не беше и Цветан Соколов, който рядко завършваше атаките.

Аржентинците затвориха втората част с 25:21.

Третият гейм продължи по същия начин, както се развиваха и предишните два. Българският отбор трудно намираше решение на добрата игра на домакините. Първата пауза дойде при 8:7 за Аржентина.

Едва след влизането на Тодор Скримов на полето последва по-голям риск за българите при начален удар. Комбинация от сервис-блок доведе до 13:10 и първо повеждане в гейма за тима.

След много драми геймът все пак беше затворен от Българяи с 25:23 и много силни изяви на резервата Скримов и Йосифов при мрежата.

Четвъртият гейм започна с много нерви и игра точка за точка. Едно решение на съдиите и на екипа за видеоповторение ядоса Константинов, който дори получи жълт картон заради невъздържаната си реакция.

Резултатът се движеше точка за точка до първата техническа пауза, след която аржентинците успяха да дръпнат с 3 точки и не сгрешиха до края. Домакините увеличиха прединната си, затваряйки гейма с 25:19.

Като негатив в представянето на волейболистите в Световната лига остават загубите от Аржентина, които направиха общо 3 победи в надпреварата, две от които дойдоха срещу България. Натежа и загубата от Канада във Варна, която лиши отбора от класиране за финалната шестица.

За финалния турнир в Бразилия се класираха домакините, Франция, Сърбия, Русия, Канада и САЩ.

Дневник