Американецът Брукс Кьопка спечели първата си титла от Големия шлем в голфа, след като триумфира в откритото първенство на САЩ.

26-годишният състезател от Флорида вдигна трофея при петото си участие в US Open и изравни рекорда за най-много удари под пар - 16. С толкова завърши и Рори Макилрой през 2011 г., когато вдигна първия си мейджър трофей.

Кьопка приключи надпреварата с 272 удара, а второто място беше поделено между сънародника му Брайън Харман и японеца Хидеки Мацуяма. Двамата приключиха с 276 удара, или 12 под пар.

"Имах чувството, че никога няма да развия пълния си потенциал. Имах добри резултати в турнирите през последните години, но не успявах да направя голям пробив. Почувствах, че трябва да печеля повече и не мога да се примиря с факта, че ще е само веднъж", каза Кьопка, който заработи 2.16 млн. долара от успеха си.

Досега 26-годишният американец беше спечелил само един трофей от световния тур на Професионалната голф асоциация (PGA), а другите му две отличия бяха от европейския тур. Той беше определен като "най-недооценения американски голфър в света" от шампиона oт US Open 2010 Греъм Макдауъл.

Надпреварата беше завързана до самия й край, като за първи път от 1974 г. имаше четирима водачи след втория кръг. Това бяха Томи Флийтууд, Харман, Кьопка и Пол Кейси, който записа три удара над пар в третия ден и се прости с надеждите си за титла.

Кьопка започна последния ден с един удар пасив от Харман, но бърдита в началните две дупки го изведоха начело. Двамата вървяха наравно с 13 удара под пар при оставащи седем дупки до края.

Харман обаче изостана след две богита на 12-а и 13-а, а Кьопка увеличи разликата на три удара след бърдита на 14-а, 15-а, 16-а дупка при две такива за своя съперник.

"Той беше феноменален. Иска ми се и аз да играех по същия начин. Не може да се опише колко силни бяха някои от ударите му", каза Флийтууд, който завърши четвърти при второто си участие в US Open.

Турнирът ще се запомни с ранното отпадане на първите трима в световната ранглиста - миналогодишния шампион Дъстин Джонсън, Рори Макилрой и Джейсън Дей. И тримата не успяха да стигна до втория кръг, което се случва пръв път в историята.

Дневник