Спортното министерство (ММС) започва пълна проверка на финансирането и проведените състезания от Българска федерация по шахмат. Тя ще обхване времето от 2011 до 2014 г., обяви министърът Красен Кралев.

Той се срещна с вицепрезидента на международната федерация (ФИДЕ) Георгиус Макропулос, президента на Европейския шахматен съюз (ЕШС) Зураб Азмайпарашвили и генералния секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу. Целта беше да се обсъдят задълбочените проблеми в българския шах.

България беше изключена от ЕШС миналата есен, а наскоро Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отхвърли обжалването. В основата на отстраняването миналия септември беше отказът на БФШ да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах.

Кралев обясни, че ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров за съдействие за установяване на мащаба на злоупотребата, пише в сайта на министерството.

"Президентът на шахматната федерация съвсем съзнателно е включил тази сметка (в Словения на офшорна компания, регистрирана в Далауеър) в договорите между федерацията и министерството (за получаване на средства за организиране на състезания в Албена и Златни пясъци). Ние не знаем на кого е сметката и не знаем дали там не са превеждани и други суми, например от спонсори на федерацията", каза Кралев.

Той добави, че ММС ще си потърси цялата сума, отпусната на федерацията за състезанията в Албена и Златни пясъци. Според Кралев докато не стане ясно с каква точно сума БФШ е ощетила държавата, министерството няма как да се произнесе за лиценза на федерацията, който изтече на 4 юни 2017 г.

"Управляваната от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат е заблудила ММС, като е поискала такса за фалшиви първенства и е превела парите във фалшива сметка, а не на ЕШС", твърди Макропулос, който често е нападан в социалните мрежи от Данаилов.

Вицепрезидентът на ФИДЕ подкрепи действията на Кралев, "защото се убеждаваме, че той иска да помогне на българския шахмат". "Надяваме се и вярваме, че той ще продължи с тези стъпки през следващите седмици. Но също така искам да подчертая, че отделно от неговите действия, ФИДЕ не може да прекрати действията си срещу хората, отговорни за тези постъпки", каза Макропулос. "Проблемът е, че днес не знаем на кого можем да вярваме в настоящата федерация."

"Ние сме тук, за да намерим решение как да върнем българския шахмат в европейското семейство", каза Азмайпарашвили. Според сайта на ММС участниците в срещата са се обединили около мнението, че е необходимо ново начало на българския шахмат. "Всичко оттук нататък е в ръцете на шахматните клубове", каза Кралев.

Дневник